2021. szeptember 19. - Vilhelmina
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°11°

Merkel búcsúlátogatáson járt Bidennél

A Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt Joe Biden amerikai elnök. Merkel búcsúlátogatásra érkezett Washingtonba. Kancellárként ez volt az utolsó útja az Egyesült Államokba. A barátságos találkozón olyan kényes kérdésekről is szó esett, mint az európai utazási tilalom, a kínai kapcsolatok, vagy az amerikaiak által sokat bírál orosz-német gázvezeték ügye.


– Az Északi-Áramlat 2-vel kapcsolatos nézeteim régóta ismertek, de jó barátként nem kell mindenben egyetértenünk. És mire elnök lettem, már 90 százalékban elkészült, a szankcióknak sem lenne sok értelmük. Ezért fontosabbnak látom együtt dolgozni a kancellárral, közösen kitalálni, hogy miként haladjunk tovább, attól függően, hogy Oroszország vajon nyíltan megzsarolta-e Ukrajnát vagy sem – mondta Joe Biden.

Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy a koronavírus-járványt felügyelő szakértői csoport vizsgálja, mikortól engedélyezhetik európai turisták beutazását az országba.

– Igen, én vetettem fel a kérdést. És ugyanazt a választ kaptam, amit az elnök az imént adott önnek. A Covid-csapat most vizsgálja az ügyet. A Delta-variáns okozta fertőzések száma valóban emelkedik, ami ismét egy új kihívás mindkettőnk számára. És egy ilyen döntést jól meg kell fontolni, és be is kell tudni tartani. Biztosan nem észszerű néhány nap után visszavonni egy ilyen intézkedést, és én teljes mértékben megbízom az amerikai elnök Covid-csapatában – mondta Angela Merkel.

A német kancellártól megkérdezték, hogy Donald Trumppal összehasonlítva, milyen a viszonya Bidennel. Merkel erre csak annyit mondott, hogy a német kancellárnak együtt kell dolgoznia minden amerikai elnökkel – írta az Euronews.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató