2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Grúziában 120 Pride-ellenes tüntetőt tartóztattak le

A két héttel korábban történt zavargásokat most tömeges letartóztatások követték a volt szovjet köztársaságban.

Őrizetbe vettek 120 embert Georgiában két héttel Pride-ellenes civilt újságírók ellen elkövetett támadás után – jelentette be szombaton Irakli Garibasvili kormányfő, aki hangsúlyozta: mielőbb ki kell vizsgálni az összes körülményt és felelősségre kell vonni az elkövetőket.

Két héttel ezelőtt zavargások törtek ki a fővárosban, Tbilisziben, ahol az aznapra tervezett Pride ellen tüntetők megbénították a forgalmat, és számos, a történésekről tudósító, LMBTQ-propagandistának bélyegzett újságírót megvertek.



A rendezvényt a szervező Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport végül lemondta, arra hivatkozva, hogy a hatóságok nem garantálják a résztvevők biztonságát.

A menet ellenzői agresszívan léptek fel a média jelenlévő képviselőivel szemben: Alexander Laskaravát, a TV Pirveli operatőrét az egyik munkatársa szerint mintegy húszan rohanták le. Az áldozat kórházba került, négy nappal később bele is halt a sérüléseibe.



A dpa német hírügynökség megjegyezte: a volt szovjet tagköztársaság az Európai Unióhoz szeretne csatlakozni, és hogy a dél-kaukázusi országban nagy befolyása van az ortodox egyháznak, erősek a konzervatív erők, amelyek nehezen fogadnak el liberális elképzeléseket.

Korábban egyébként maga a miniszterelnök is a melegjogokért tüntetőket nevezte meg felelősként a várható erőszakért, a grúz ortodox egyház pedig kifejezetten fellépésre bíztatta a szélsőjobboldalt. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató