2021. szeptember 18. - Diána
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°14°

Hatályba lépett az ukránosító államnyelvtörvény több szigorító rendelkezése

Pénteken, azaz július 16-án lépett hatályba az ukrán, mint államnyelv működésének biztosításáról szóló, Ukrajna lakosságának totális ukránosítására irányuló törvény több szigorító rendelkezése a kultúra, turizmus, könyvkiadás, szórakoztatóipar területén és az állami hivatalok betöltésekor – adta hírül a korrespondent.net hírportál Tarasz Keriny államnyelvvédelmi biztos Facebook-közlésére hivatkozva.


 
Mint az ombudsman írta,

az új nyelvtörvényi normák előírása szerint minden kulturális, szórakoztató és látványrendezvény megtartásának a nyelve az ukrán.

Más nyelvek használata csak akkor megengedett, ha azt a szervezők művészeti, alkotói koncepciója indokolttá teszi, valamint abban az esetben, ha erre vonatkoznak az őshonos népek és nemzetiségi kisebbségek jogai.
 
Ugyancsak államnyelven kell vezetni a kulturális rendezvényeket, vagy a szervezőknek biztosítaniuk kell a programok ukrán nyelvű szinkron, vagy konszekutív tolmácsolással történő kíséretét.
 
Ukrán nyelven kell készülniük a hirdetéseknek, plakátoknak és a kulturális-alkotói, látványrendezvényekről szóló egyéb anyagoknak, valamint a belépőjegyeknek. Megengedett az ukrán mellett más nyelvek használata, de a másik nyelv szövegének nem lehet nagyobb a betűmérete és terjedelme, mint az államnyelvűé.
 
A hatályba lépő nyelvhasználati normáknak megfelelően a nem ukrán nyelvű nyilvános színházi előadásokat és bemutatókat állami vagy kommunális tulajdonú színházban ukrán nyelvű fordításnak kell kísérnie feliratozással, hangos fordítással vagy egyéb módon.
 
A múzeumok és művészeti kiállítások, valamint filmbemutatók nyelve mostantól az ukrán. Filmfesztiválokon a központi nyelvpolitikai végrehajtó hatóságokkal történő egyeztetés után megengedett az alkotások eredeti nyelvű bemutatása, de csak államnyelvű feliratozással.
 
A turisztikai és kirándulásszolgáltatásnak ukrán nyelven kell történnie, de külföldi és hontalan személyeknek a szolgáltatás más nyelven is nyújtható.
 
Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétette döntése értelmében minden ukrán állampolgár számára kötelező az államnyelv tudása.
 
Forrás: Magyar Fórum

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató