2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Hathavi rendkívüli juttatást kaphatnak a rendvédelmi dolgozók

Egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején úgynevezett fegyverpénz gyanánt – írja a Napi.hu a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) üléseinek jegyzőkönyve alapján. Ha a kifizetés megtörténik, akkor mintegy 900 ezer és 2 millió forint közötti összeget kapnának az illetékesek.

Arról már korábban az MTI is beszámolt, hogy a Belügyminisztérium megkezdte a hivatásos állományban lévőknek juttatandó "fegyverpénz" kifizetésének kidolgozását és a vonatkozó jogszabályok módosításának előkészítését. Ehhez megtartották a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselőinek részvételével a konzultatív fórumot a Belügyminisztériumban.

A kormány ugyanis biztosítja a hivatásos szolgálati jogviszonyban álló állománynak a jövő év elején a háromévente adható hathavi rendvédelmi szolgálati juttatást, az úgynevezett "fegyverpénzt", amennyiben a gazdaság növekedése az idén meghaladja az 5,5 százalékot . Az intézkedés az előzetes számítások szerint 178,1 milliárd forint költségvetési forrást igényel. Ebből körülbelül 110 milliárd forint - már be van tervezve az idei és a jövő évi költségvetésbe, a fedezet többi részéről azonban még nem született döntés – írja a Napi.hu.

Az is kiderült, hogy Pintér Sándor belügyminiszter tárgyalásokat folytat a gazdasági élet szereplőivel és a Pénzügyminisztériummal a kitűzött növekedési cél elérése érdekében, amelynek megvalósulását a Belügyminisztérium októberben tekinti át. A BÉT következő ülését ősszel tervezik összehívni.

A Napi.hu megjegyzi cikkében, hogy ennek a mostani döntésnek a hátterében az lehet, hogy még a választások előtt megakadályoznák a rendőrök tömeges leszerelését. Ugyanis a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít, legalábbis a BÉT munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készített reprezentatív felmérés szerint.

A rendkívüli juttatással ugyanakkor felmerül egy probléma: a 2022 elejei első kifizetés a hivatásosok mintegy 90 százalékát érintené.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató