2021. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon26°13°

Visítanak a libsik: 100 milliárdért veszünk külföldön termőföldeket

Orbán Viktor egy péntek esti kormányrendelettel utasította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy szeptember végéig hozza létre a Termőföld Magántőkealapot,

aminek az a célja, hogy termőföldeket vegyen a kelet-közép-európai régióban.

A rendelet szerint ezzel teremtenék meg „a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”. Az alapkezelőt Szijjártó választhatja ki, akin keresztül 400 millió euró (~143,8 milliárd forint) keretösszeggel alakulhat meg Termőföld Magántőkealap. Ennek a pénznek a 70 százalékát, azaz 280 millió eurót (~ 100 milliárd forintot) a magyar állam biztosítja a költségvetésből.

A rendelet nem részletezi, hogy a kelet-közép-európai régión belül hol vennének földeket, de a szomszédos országok közül például Romániában ezt engedik a törvények. Az Európai Parlament 2015-ös tanulmánya szerint az ottani termőföldeknek már 40 százaléka került külföldi tulajdonba. Erre a vonatra már Mészáros Lőrinc is felült, 2019-ben 1290 hektárnyi földet szerzett Arad és Bihar megyében egy holland befektetőtől. 


A tőkelalap alapítói határozatát az állami tulajdonú Eximbank adja ki. 

Egyébként a kormány már idén áprilisban is létrehozott egy magántőkealapot mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak, aminek még csak 60 millió euró volt a jegyezett tőkéje. Az Exim hazai magántőkealapjai közül messze a Termőföld Magántőkealap lesz a legnagyobb.- visította a 444 blogja. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató