2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Sosem volt ennyi LMBTQ-sportoló az olimpián, mint Tokióban

142 nyíltan „más” sportoló vesz részt a játékokon.

Bár az elmúlt hetekben Laurel Hubbard, az első transznemű olimpikon története foglalkoztatja leginkább a sportsajtót, az LMBTQ közösség számára más okból is történelmi jelentőségű lesz a július 23-án kezdődő tokiói olimpia, a Time szerint ugyanis

142 nyíltan meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű, queer és nonbináris sportoló fog részt venni a játékokon.

Az Outsport LMBTQ-sportoldal listájára hivatkozva a lap azt írja, idén több coming outolt versenyző lesz az olimpián, mint az összes újkori játékon összesen. A legtöbb, 8 LMBTQ játékos a holland női focicsapatban lesz.


A Time-nak nyilatkozót Poppy Star Olsen amerikai gördeszkás egyike a 142 atlétának. Ő úgy fogalmazott,

nagyon sok tekintet szegeződik a coming outolt sportolókra, ami félelmetes lehet sokaknak. Nekem viszont nagyon jó volt látni, hogy sokan queerek a deszkások közül, és azt gondolom, másokat is inspirálhat, hogy valakik mernek önmaguk lenni.

Hasonlóan látja a kérdést a lapnak nyilatkozó Joanna Hoffman, az Athlete Ally amerikai LMBTQ sportolókat támogató nonprofit kommunikációs vezetője. Hoffman szerint minden büszkén coming outolt sportoló segíti azokat, akik még nem mertek kiállni önmagukért. Hozzátette, ezen kívül az segíthetne sokat, ha minden sportcsapat és szövetség zéró toleranciát hirdetne a homofóbiával szemben, hogy az öltözőktől a pályáig semmilyen sérülés ne érhesse az LMBTQ sportolókat.

Az olimpián 25 ország LMBTQ versenyzői 26 különböző sportban fogják megmérettetni magukat. A szervező Japánból viszont egy coming outolt sportoló sem érkezik: az ország kevés lehetőséget ad az LMBTQ-párok egyenjogúságára és a munkahelyi diszkrimináció ellen sem lép fel hatékonyan, mindemellett pedig ha valaki meg szeretné változtatni a nemét, műtétileg sterilizálnia kell magát.


(HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató