2021. szeptember 19. - Vilhelmina
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°11°

Visítás van: Közös nyilatkozatban állt ki az LMBTQ-emberek mellett 42 nagykövetség és kulturális intézet

A 26. Pride Fesztivál alkalmából adták ki állásfoglalásukat, mely kitért a pedofiltörvényre is.


 
Szombaton tartják a Pride Fesztivált, a korábbi évekhez hasonlóan most is nyilatkozatban fejezte ki támogatását a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjai mellett 42 budapesti nagykövetség és kulturális intézet.

Ebben azt írták, kiállnak amellett, hogy az LMBTQI+ embereket megilleti az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint, hogy ne érje őket semmilyen erőszak. Elismerik az LMBTQI+ civil jogvédő szervezetek arra irányuló munkáját, hogy minden ember, szexuális irányultságától vagy nemi identitásától függetlenül, egyenlő bánásmódban és a törvény teljes védelmében részesüljön.

„A demokratikus államok a jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartására épülnek” – tették hozzá.

A közlemény arra is kitért, hogy a nemzetközi emberi jog azon a tág előfeltevésen alapul, hogy szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül minden ember egyenlő, és ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetik meg őket diszkrimináció nélkül. Ezért elutasítanak és elítélnek a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt célba vett egyének ellen irányuló minden erőszakos, zaklató, stigmatizáló és megkülönböztető cselekményt a világ bármely táján. Támogatják az LMBTQI+ egyénekkel és közösségekkel szembeni gyűlöletbeszéd, erőszak és diszkrimináció elleni harcot nemzetközi, regionális és nemzeti szinteken.

„Fontosnak tartjuk, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTQI+ egyének jogait” - írták.

„A sokféleség ünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. A régió hasonló eseményei közül a Budapest Pride-ot rendezik meg a legrégebb óta, és kiemeljük a rendezvény szerepét az LMBTQI+ emberek egyenlő bánásmódjának és társadalmi elfogadásának az előmozdításában, mellyel hozzájárul egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom kialakításához” – zárul a közös nyilatkozat, melyet az alábbi nagykövetségek és "kulturális" intézetek írtak alá:

Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és Új-Zéland nagykövetségei, valamint a British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató