2022. január 18. - Piroska
EUR : 355.89
USD : 311.53
Időjárás ikon

Büntetőeljárástól tartva megszűnik egy orosz emberi jogi szervezet

Egy esetleges büntetőeljárástól tartva megszüntette a tevékenységét a Komanda 29. Az orosz szervezet vezetője Ivan Pavlov ügyvéd, aki korábban a Kreml fő bírálójának számító Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus csapatát védte.

Az orosz nyelvű, rigai székhelyű Meduza hírportál szerint az orosz hatóságok a múlt héten a főügyészi hivatal döntése alapján blokkolták az ügyvédekből és újságírókból álló szervezet honlapját. A Komanda 29 a döntését a közleményében azzal indokolta:

félő, hogy a hatóságok következő lépésként büntetőeljárást indítanak a szervezet tagjaival és támogatóival szemben.

A Komanda 29 vezetője ellen április óta folyik büntetőeljárás, mert a hatóságok szerint Pavlov minősített információkat osztott meg a médiával a hazaárulással vádolt Ivan Szafronov volt újságíró, a Roszkoszmosz (Orosz Szövetségi Űrügynökség) volt sajtótanácsadója jogi képviselőjeként.

Tevékenysége beszüntetéséig a csoport hazaárulással és kémkedéssel vádolt személyeket képviselt a tárgyalásokon.

A Komanda 29 tudatta, hogy a tagjai folytatni tervezik munkájukat, de önállóan.

Orosz ügyvédek többször is arról számoltak be, hogy büntetőeljárást indítottak ellenük politikailag rendkívül kényes ügyek során. A hatóságokat pedig nemzetközi bírálatok érték amiatt, hogy akadályozzák az ügyvédeket a munkájuk végzésében. A Reuters brit és a dpa német hírügynökség az esettel kapcsolatban megemlíti, hogy Oroszországban szeptemberben parlamenti választásokat tartanak. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató