2021. október 18. - Lukács
EUR : 359.76
USD : 310
Időjárás ikon14°

"Romániában élünk, románul beszéljen!" - verte az asztalt a román orvos

Nem egy, de nem is két esetben szólt már hír arról, hogy valakit arra szólítottak fel: ne magyarul, hanem az ország nyelvén mondja el ügyes-bajos dolgát — igaz, hasonló esetre Szatmárban nemigen volt példa, de olyanra egészen biztosan nem, hogy az orvos két kézzel verje az asztalt nyomatékosításként, s úgy harsogja:

Romániában élünk, románul beszéljen, és mondja el panaszát a páciens.


 
Történt mindez pénteken, nem egy magánrendelőben, hanem állami egészségügyi intézményben, a szatmárnémeti járóbeteg-ellátóban (régi poliklinika) — a felháborító incidensről a sértett, a 77 éves V. V. számolt be a Friss Újság szerkesztőségének.
 


„A régi poliklinikán a fül-orr-gégészetre kellett mennem, előbb románul beszéltem, mert valamennyire tudok, de amikor a panaszokat kellett mondjam, hát azokat csak magyarul tudtam elsorolni — akkor dr. Gabriela Niculescu orvosnő két kézzel kezdte verni az asztalt, hogy Romániában élünk, románul mondjam el, mi a bajom. Amit tudtam, elmondtam románul, de ha egyszer a többit nem tudtam… Egyébként az asszisztensnője tud magyarul… Végül csak felírt egy receptet. 77 éves vagyok, de soha ilyet életemben még nem csináltak velem, soha senki így nem beszélt vagy viselkedett velem”

— mesélte a történteket.
 
Az ügy kapcsán megkeresték a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségét, és Adrian Marc kórházmenedzsert nagyon felháborította az eset, és az etikai és fegyelmi bizottság hivatalból eljárást indít az említett főorvosnő ellen.
 
„Nincs magyarázat a viselkedésére. Teljességgel elfogadhatatlan. Mi azért vagyunk, hogy a beteg emberen segítsünk, függetlenül attól, hogyan vagy milyen nyelven mondja el a panaszát. Az ilyen viselkedés megengedhetetlen — és nem is engedjük meg, mert nem ez jellemzi a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházat” — nyomatékosította.
 
Forrás: frissujsag.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató