2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Afrikaiak tucatjai törtek be Spanyolország területére - Videó

Legalább 300 fekete-afrikai illegális bevándorló jutott be csütörtökön az észak-afrikai spanyol exklávé, Melilla területére a határkerítés átmászásával - jelentette az EFE spanyol hírügynökség.



A migránsok - akik közül egyesek megsérültek - a bevándorlók ideiglenes tartózkodására létrehozott melillai központba siettek. A központban jelenleg karanténban van az a több mint száz, valamint az a további mintegy húsz személy, akiknek a múlt héten sikerült bejutniuk Melillára.



A spanyol belügyminisztérium szerint január 1. és július 15. között 14 737 bevándorló jutott be illegálisan Spanyolország területére, ami 63,2 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanazon időszakához képest. A spanyol hatóságok mindazonáltal a számadatok pontosítására várva még nem vették bele a hivatalos nyilvántartásba azt a megközelítőleg 10 ezer embert, aki a másik észak-afrikai spanyol exklávéba, Ceutába érkezett május 17-én és 18-án, elsősorban hajóval. Legtöbbjük Marokkóból származott, ahova visszaküldték őket a két ország közötti megállapodás értelmében.

Az idén az illegális bevándorlók 75 százaléka a tengeren keresztül érkezett meg Spanyolországba, elsősorban a Kanári-szigetekre, míg 23 százalékuk a szárazföldön, a Marokkóval határos Ceután és Melillán keresztül érkezett meg Spanyolországba.

Az EFE szerint az Afrikából érkező migrációs nyomás 2021-ben is folytatódik, egyebek között a koronavírus-járvány által okozott súlyos társadalmi-gazdasági válság miatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató