2021. szeptember 17. - Zsófia
EUR : 348.9
USD : 296.38
Időjárás ikon21°16°

Czeglédynek kettétörhet az élete: Hosszú időre búcsúzhat az ügyvédi pályáról

Budai Gyula újabb fegyelmi eljárás lefolytatására kérte a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát Czeglédy Csaba kapcsán. A Fidesz országgyűlési képviselőjének kezdeményezését követően a hatmilliárdos költségvetési csalás ügyében Czeglédy ellen folyamatban levő büntetőügy okán már felfüggesztették kamarai tagságát,  jelenleg Gyurcsány ügyvédje semmilyen jogászi munkát, tevékenységet nem végezhet.- számol be a Pestisrácok.hu.

Csakhogy a felfüggesztés hatálya alatt Czeglédyt újabb bűncselekménnyel gyanúsították, méghozzá április 8-án az Ördög ügyvédje ügyében, zsarolás és más bűncselekmények miatt folyamatban levő büntetőügyben. Budai Gyula a kamara elnökének írt levelében azt írja, “elfogadhatatlan és az ügyvédi magatartással összeegyeztethetetlen Czeglédy ilyen jellegű tevékenysége, mely alapján méltatlan az ügyvédi kamarai tagságra”. Ha az újabb fegyelmi eljárást lefolytatják, Czeglédyt ki is zárhatják a kamarából. Ez esetben hosszú időre elbúcsúzhat, – ahogy szokta mondani – gyerekkori álmától, az ügyvédi hivatástól. 


Levélben fordult Budai Gyula a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnökéhez. A Fidesz országgyűlési képviselője arra hívja fel  dr. Tóth László figyelmét, hogy a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás vádjával folyamatban lévő büntetőügy okán 2020 októberétől már felfüggesztették Czeglédy Csaba ügyvédi kamarai tagságát, azóta pedig újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg.

Budai emlékeztet, hogy Czeglédyt az Ördög ügyvédje bloggal összefüggésben zsarolás és más bűncselekmények miatt a Nemzeti nyomozó Irodánál folyamatban lévő eljárásban 6 rendbeli különleges adatra elkövetett személyes adattal való visszaéléssel, 3 rendbeli személyes adattal való visszaéléssel  (bűnsegédként elkövetve) gyanúsították meg ez év áprilisában. Mint ismert, nemzetközi jogsegély szolgálat által kapott pénzügyi adatok bizonyítják a gyanúsítás szerint, hogy a zsaroláshoz felhasznált felvételek közösség médiában való közzétételét, az ördög ügyvédje oldal ezzel a tartalommal megjelent hirdetéseit Czeglédy Csaba nevére kiállított bankkártyával fizették.

Budai Gyula a levelében arra is kitér, hogy 2021 februárjában a BRFK nyomozást rendelt el fedezetelvonás bűntettének megalapozott gyanújával a Czeglédy Csaba és Dobrev Klára által kötött és aláírt 35 milliós ALTUS kölcsön ügyében. Az összeget ugyanis nem a kölcsönt kérő Human Operator Zrt, hanem egy másik cég számlájára utalták át, Dobrev Klára korábbi vallomása szerint Czeglédy kérésére. Erre pedig azért kerülhetett sor, mert nem sokkal korábban a Human Operator Zrt. számláját végrehajtás miatt zárolták.

Budai szerint számos etikai és fegyelmi kérdést vet fel az ügy, hiszen Czeglédy a szerződés aláírásakor ügyvédi tevékenységet is folytatott. 

A fentiek alapján újabb fegyelmi eljárás lefolytatását kérem a T. Ügyvédi Kamarától, mivel Czeglédy Csabával szemben a felfüggesztést követően újabb büntetőeljárás indult és felmerül a felelőssége a már hivatkozott kétes kölcsönszerződések ügyében is. Elfogadhatatlan és az ügyvédi magatartással összeegyeztethetetlen Czeglédy ilyen jellegű tevékenysége, mely alapján méltatlan az ügyvédi kamarai tagságra 

– fogalmaz Budai Gyula.

A kamarai törvény alapján, ha fegyelmi eljárásban megállapítják egy ügyvéd felelősségét, azt különböző szankciókkal sújthatják. Ezek közül a legenyhébb a pénzbüntetés, ezt követi a kamarai tagság felfüggesztése, ebben az esetben a felfüggesztés hatályát követően az ügyvéd újra teljes jogkörrel tevékenykedhet. Czeglédy esetében egyelőre ez áll.

Ennél súlyosabb szankció a kamarából való kizárás. A kizárás fegyelmi büntetés legrövidebb időtartama 3, a leghosszabb akár 10 év eltiltás is lehet. 

 

 

Forrás: Pestisrácok.hu

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató