2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Hurokba került Katka feje: Már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja a céges ügyeit

Mint arról beszámoltunk, Cseh Katalin momentumos politikus állhat a Bennfentes című portálon megjelent ügy célkeresztjében. Az ügy lényege, hogy a Pannónia Nyomda Kft. – melyet a momentumos politikus édesapja, Cseh Tibor alapított 2010-ben, majd 2013-ban átadta az ügyvezetést lányának, Cseh Katalinnak, aki tehát egészen 2018 januárjáig volt a cég ügyvezetője – több európai uniós pályázaton is indult, ahol több mint 68 millió forint támogatást nyert egy hologramos technológia kifejlesztésére. Később ugyanezen cég 217 579 410 Ft-ot nyert egy szintén holografikus technológia, egészen pontosan „holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató” kifejlesztésére egy Széchenyi 2020-as pályázaton.

Eddig tehát 285 706 274 forintnyi EU-s támogatásnál tartunk, amely igen jelentős összeg, különösen annak függvényében, hogy Cseh Katalin és pártja az elmúlt években azért folytatott lobbitevékenységet, hogy Magyarország irányába függesszék fel az európai uniós támogatásokat. Ráadásul a céghez – székhelyük és a napokban feltárt pályázati manőverek alapján – köthető egyéb vállalkozások összesen 4,5 milliárd forintnyi uniós pénzhez jutottak.

Az Origo az üggyel kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelentést tett,

a GVH pénteken közölte, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket, és vizsgálatot indítanak.

Cseh Katalint legutóbb egy kazincbarcikai fórumon kérdezték az ügyről, ahol a kérdésekre meglehetősen idegesen válaszolt, sajtóperrel fenyegetőzött, az újságíró állításaira pedig csak annyit reagált: semmi köze ezekhez a cégekhez.

Cseh Katalin: Lemondtam a cégvezetésről

A Momentum EP-képviselője a botrány kitörése után is reagált az ügyre. Akkor még azt nyilatkozta, hogy szerinte mindössze arról van szó, hogy „a sajtóban összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett” valamint hangsúlyozta, hogy „jóval politikai pályára lépése előtt lemondott a cégvezetésről”.

Fenti nyilatkozatával a momentum politikusa arra próbált magyarázatot adni, hogy a Pannónia Nyomda Kft. milyen cégekkel hozható kapcsolatba. Ugyanis kiderült: a NOVA-INN Kft., a Mondat Kft., és a Holotech Kft. ugyanarra a váci címre van bejegyezve, ahol a Pannónia Nyomda Kft. megnyerte a csaknem 70 millió forintos EU-s támogatást.

Azonos telephely, azonos pályázat(ok)

Az Origo csütörtöki cikkéből azonban kiderült: a Cseh Katalin nyilatkozatában megfogalmazottnál összetettebb kapcsolat állhat fenn a politikushoz köthető cégek között. A fentebb említett Mondat Kft. még azonos pályázaton is indult a Pannónia Nyomda Kft.-vel, például a Ferencvárosi Önkormányzat által kiírt egyik, a ferencvárosi újság nyomdai munkálatainak elvégzésére szánt pályázaton. Azonban annak ellenére, hogy az ajánlatkérő önkormányzat erre felszólította, a Mondat Kft. nem oldotta fel a dokumentációban szereplő ellentmondást, amely abból fakadt, hogy a cég egyszerre nyilatkoztott pályázatában arról, hogy nem vesz igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen.

Az említett pályázatot így (még Cseh Katalin, jelenlegi momentumos EP-képviselő ügyvezetése alatt) a Momentum-politikus ügyvezetése alatt álló Pannónia Nyomda nyerte.

Három évvel korábban is a Pannónia Nyomda nyert

Érdemes megemlíteni a Pannónia Nyomda 2013-as nyertes közbeszerzését is, ekkor nyerték el ugyanis először a pályázatot a ferencvárosi újság nyomdai munkálatainak elvégzésére. Akkor az Archidesign Kkt.-vel közös pályázatot nyújtott be a Pannónia Nyomda, és úgy nyertek, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesign Kkt.-hoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.).

A Visualia Kkt.-t az Archidesign-t irányító Prahovean Kornél alapította társával, a szintén román nemzetiségű, Ivanca Gavril Ladislau-val.

A Bunt 24 Kft. (jelenleg Művészeti Szilícium Völgy Korlátolt Felelősségű Társaság) székhelye pedig korábban (2008 január és 2009 október között) a Cseh családhoz és a Pannónia Nyomdához is köthető, Frangepán utca 16-ba volt bejegyezve.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató