2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: A kormány létrehozza a magyar helyreállítási alapot

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában adott interjút.

Ebben a cikkünkben már beszámoltunk a brüsszeli zsarolásról.

A helyreállítási alapról, ami csúszik, Orbán Viktor azt mondta: a program legfontosabb ismérve, hogy gyors. Úgy tudja, hogy legalább 2 hónapot csúszik, és a késleltetéssel ennek a lényegét kérdőjelezik meg.

“Ez a pénz a mienk, ez nekünk jár”

- jelentette ki, hozzátéve, hogy tudják késleltetni, “de nem tudják nem ideadni”,

“ez nem ajándék, befizetünk az uniós költségvetésébe”.


Orbán Viktor bejelentette: a kormány úgy döntött, hogy

a gazdaságvédelmi alapon belül létrehozza a magyar helyreállítási alapot. Azaz, azokat a programokat, amiket Brüsszellel részben jóvá hagyattak, elindítják a magyar költségvetésből.

“Aztán megérkezik a pénz, amikor érkezik” - fogalmazott.

A miniszterelnök utalt arra, hogy helyreállítási alap pénzeinek visszatartása egyértelműen a gyermekvédelmi törvénnyel függ össze, és nem a korrupcióval.

“De ezt a csatát meg fogjuk nyerni”

- jelentette ki.

A helyreállítási alapról folytatott tárgyalások kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter az Origonak adott korábbi interjúban nyilatkozta azt hogy, Brüsszel nem tudja “elgáncsolni” a magyar gazdaságot, de “reméli, hogy nem is akar ilyet”. Ha egyetlen uniós fillér sem érkezik év végéig, akkor is 6 százalék felett nőhet a magyar gazdaság.

Novák Katalin családügyi miniszter a múlt héten jelentette ki a helyreállítási alapról Brüsszellel folytatott tárgyalások csúszása kapcsán, hogy “azok a fejlesztések, amelyeket szeretnénk megvalósítani, meg fognak valósulni. Bárhogy is alakuljanak a tárgyalások, azok meglesznek”.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda pedig szerdán közölte: “a helyreállítás nem várhat, ezért a programokat akkor is megindítjuk, ha az uniós pénz nem áll még rendelkezésre, megvalósításukat addig a költségvetésből finanszírozzuk".


Arra a felvetésre, hogy az ellenzők szerint a most meghirdetett gyermekvédelmi népszavazás meghirdetésével a kormány valamiről el akarja terelni a figyelmet, a miniszterelnök úgy reagált: „nem hiszem, hogy a magyar embereket így le kellene nézni”. Hozzátette: a magyar politika sosem egyetlen kérdésről szól, az emberek egyszerre több ilyen ügyet is a fejükben tudnak tartani. 

Pegasus, januári népszavazás

Az izraeli kémszoftver-ügy érintőlegesen került szóba. A gyermekvédelmi népszavazással nem erről terelnék el a figyelmet. A miniszterelnök szavaiból ugyanakkor egyértelműen kiderült, hogy a népszavazás jövőre lehet, mert úgy fogalmazott: az januárban lehet, és nincs értelme, hogy a referendumot bojkottálja bárki is. A törvény már megvan, most megvédeni akarjuk. Aki bojkottáljuk, aki otthon marad, az rábízza a többiekre - tette hozzá.

A Pegasus-botrány kapcsán hangsúlyozta, hogy ő nem szereti “a túlságosan bonyolult spekulációkat”.

Ebben az ügyben a belügyminiszter mindent elmondott, amit el lehet mondani

- jelentette ki.

Járványhelyzet, negyedik hullám

A járványhelyzettel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: jelenleg 23 deltásunk van. Magyarországon akik túl vannak mindkét oltáson, a népesség 55 százalékát teszik ki. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Európa egyik legbiztonságosabb országa vagyunk - jelentette ki. Hozzátette, hogy a negyedik hullám Nyugat-Európában elkezdődött, és ha ott elindult, akkor a járványt be fogják hurcolni hozzánk is. Orbán Viktor szerint biztosan mondhatjuk, hogy a delta variáns már itt van közöttünk, Magyarország is része lesz a negyedik hullámnak.

A jó hír, hogy az oltások a súlyos megbetegedéstől megvédenek bennünket. Szerinte az operatív törzs jól döntött, amikor arról határozott, hogy augusztus 1-től bárki kérheti a harmadik oltást is. Az operatív törzs azt is elrendelte, hogy az idősekkel külön kell foglalkozni, fel kell keresni azt a 15 százaléknyi idős embert, akik nem oltatták be magukat, és megpróbálják őket meggyőzni. A 12 év feletti gyerekeknél egy általános oltási akciót indítanak a tanév kezdete előtt, a vállalkozásokkal pedig kialakítanak egy együttműködést, és a munkahelyeken is fel lehet majd venni az oltást.

„Én is húztam a számat”

– mondta Orbán Viktor a kötelező oltással kapcsolatban, de szerinte Kásler Miklós meggyőző dokumentumokat mutatott be ezzel kapcsolatban.

Szóba jöhetnek korlátozások, de „nem akarjuk, hogy valósággá váljanak” – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor szerint veszélyes időket élünk, nem lehet magabiztosan kijelenteni, mi lesz holnap vagy holnapután. A legjobb egészségügyi szakemberek folyamatosan dolgoznak, ha arra jutnak, hogy egy döntést meg kell hozni, akkor a kormány gyorsan fog cselekedni. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató