2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Oroszországban újabb újságírókat nyilvánítottak külföldi ügynökké

Oroszországban külföldi ügynökké nyilvánították a lettországi székhelyű The Insider vállalatot, amely az azonos nevű orosz oknyomozó hírportált üzemelteti – közölte pénteken az orosz igazságügyi minisztérium.

Mint arról az MTI beszámolt: a minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint a külföldi ügynökké nyilvánítottak listájára újabb öt orosz újságíró is felkerült, köztük a július közepén nemzetbiztonsági okokból betiltott proekt.media nevű ellenzéki oknyomozó hírportál néhány munkatársa. Ilja Rozsdesztvenszkij, az Otkritie Media tudósítója közölte, hogy bíróságon támadja meg a minisztérium döntését.

A 2013-ban alapított The Insider hírportál tényfeltáró újságírói tevékenységre szakosodott, a szerkesztőség székhelye Rigában van. A The Insider orosz hírportál több projektben is együttműködött a nagy-britanniai központú Bellingcat nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózattal. Többek között ők tárták fel több nyugati médium közreműködésével az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb kritikusaként ismert Alekszej Navalnij ellenzéki politikus 2020-as omszki megmérgezésének, illetve a Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök ellen 2018-ban Salisbury-ben elkövetett mérgezéses merényletnek a körülményeit.

Az orosz törvények értelmében a külföldi ügynöknek minősített újságok és újságírók anyagai csak úgy terjeszthetők az országban, ha feltüntetik a tartalmakon, hogy „más államok érdekeit szolgálják”. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák az ellenzéki hangokat. Az orosz igazságügyi minisztérium július 15-én külföldi ügynököknek nyilvánította a proekt.media, a Szabad Európa és az Otkritie Media nyolc újságíróját.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató