2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az eddigi legnagyobb Pride lesz ma Budapesten - Kamu Geri is a kamionon lesz

A pedofiltörvény okozta felháborodás és a nemzetközi érdeklődés is közrejátszhat abban, hogy az eddigi legnagyobb Pride felvonulást várják a szervezők.


Idén 26. alkalommal rendezik meg a Budapest Pride-ot, ám az elmúlt évekhez képest most rendhagyó esemény lesz a július 24-i felvonulás. 2021-ben nem a Március 15. téren gyülekeznek a résztvevők, hanem a Madách téren, ahonnan az Astoria, Kálvin tér, Fővám tér, Szabadság híd, Szent Gellért rakpart, Döbrentei tér útvonalon haladnak, végül a Tabánba érkeznek. Az érdeklődők az alábbi pontok bármelyikén csatlakozhatnak a menethez, vagy távozhatnak onnan.

A tüntetés tervezett időpontja előtt három hónappal lehet személyes vagy online bejelentést tenni a rendőrségen. Mi a felvonulás időpontját ennél jóval korábban jeleztük a közösségi médián, vagyis az ellentüntetők is tisztában voltak a dátummal, és a három hónapos bejelentési határidővel. Online több bejelentést is tettek a felvonulás várható útvonalára, az egész Andrássy út területére. A bejelentéseknek az a célja, hogy megakadályozzák, hogy a belvárosban vonuljunk. Emiatt változott az útvonal

– szögezte le Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője. 

Kordon nélkül, szabadon vonul a tömeg, de az érdeklődők biztonságban érezhetik magukat, hiszen rendőri kíséret biztosítja a problémamentes lebonyolítást – inkább az ellentüntetőket zárják kordon mögé, mintsem a felvonulás résztvevőit. A Pride szervezésében több száz – láthatósági mellényt viselő – menetkísérő segíti a rendőrség munkáját. A szervezők szerint az elmúlt évekhez képest még biztonságosabb lesz az idei Pride, ez pedig azoknak lehet fontos, akik korábban féltek ellátogatni az eseményre. 

Habár korábban is felvonultak nagykövetek, idén elég nagy külföldi delegáció lesz. Sok politikus, újságíró, televíziós riporter látogat el a Budapest Pride-ra. Senkinek nem érdeke, hogy atrocitás érje a felvonulókat

– vélekedett a sajtószóvivő.

A Tabánnál lesz civil falu, amelyen megannyi szervezet (Amnesty, Háttér Társaság, Keresztények a melegekért, Támogató Szülők Csoportja) vesz részt. A civil falu mellett egy színpad is helyet kap, ahol sok beszéd elhangzik majd, és a zene is szólni fog. 

A házigazda Lang Györgyi lesz, de beszédet mond még:

-Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője),
-Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője),
-Hegedűs Emmett (transznemű fiatal),
-Szél Bernadett (országgyűlési képviselő),
-Vay Blanka (Prizma Transznemű Közösség aktivistája),


és Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere) is.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató