2022. augusztus 20. - István
EUR : 405.05
USD : 398.4
Időjárás ikon38°23°

Szilágyi Áron olimpiai döntős, az aranyéremért vívhat

Olimpiai aranyérméért vívhat Szilágyi Áron, miután a férfi kardvívás elődöntőjében nyerni tudott a tokiói olimpián. A döntőt magyar idő szerint délután negyed háromtól rendezik, és bármi is lesz az eredmény, kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi már Tokióban is biztosan érmes. Ellenfele a döntőben a dél-koreai Kim Dzsonghvan vagy az olasz Luigi Samele lehet.

Az elődöntőben az a grúz Szandro Bazadze volt az ellenfele, aki nagy meglepetésre legyőzte a világranglistát vezető koreai Szangkokot. Szilágyi az elején hátrányba került, a világranglistán hetedik ellenfele 3-0-ra elment, aztán viszont az magyar vívó percei következtek, felpörgött és egyenlített, majd a vezetést is megszerezte, pihenőre végül 8-5-ös előnnyel mehetett.

A pihenő után viszont Bazadze percei jöttek, és feljött, 8-8 volt az állás. Szilágyi ezután megint előnybe tudott kerülni, két tust is elért, de az asszó izgalmai itt még nem értek véget, mert az ellenfél innen is visszajött, és egyenlített, sőt, a vezetést is megszerezte, de Szilágyi magabiztosan maradt, és fordított (14-13).

A végén Szilágyi megszerezte a mindent eldöntő tust, 15-13-ra nyert, és olimpiai döntős. Bazadze nehezen viselte a vereséget, kezet sem fogott magyar ellenfelével.
Szilágyi egyébként rendkívül magabiztosan menetelt előre szombaton: első körben 15-7-re győzte le a venezuelai José Quinterót, majd következett két iráni ellenfél. Előbb 15-7-re verte Mojtaba Abedinint, majd a negyeddöntőben a korábban Decsi Tamást legyőző Pakdaman ellen nyert 15-6-ra. Végig magabiztosan, dinamikusan vívott, kétség nem férhetett a győzelméhez.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató