2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Fellázadtak a lengyel falu lakói, mert 1000 migránst akarnak betelepíteni a litván hatóságok

A litván hatóságok bejelentették, hogy a Vilnius melletti, lengyelek-lakta Dziewieniszki településen befogadóközpontot hoznak létre migránsok számára. Ez azt jelenti, hogy az 500 lélekszámú Dziewieniszki központjába hozzávetőleg 1000 illegális bevándorlót telepítenének állandó jelleggel.


 
A helyi lakosság tiltakozik a tervek ellen, és ebben melléjük állt több szervezet is, köztük a Litvániai Lengyelek Választási Csoportja, a Keresztény Családok Szövetsége, valamint egyházi és közéleti személyiségek, lengyel parlamenti képviselők is. Dr. Bogusław Rogalski, a Keresztény Családok Szövetségének elnöke a Maryja rádióban pénteken felidézte, hogy az iszlám illegális migránsok betelepítése miatt tiltakozó lengyel lakosok ellen a litván belügyminiszter 150 fegyveres rendőrt rendelt ki a helyszínre. Az elnök utalt a magyar kormány által a magyar-szerb határon felhúzott kerítésre is, amely szerinte eredményesen működik és megakadályozza, hogy nagy számú illegális migránst kelljen befogadóközpontokban elhelyezni.
 
Anna Maria Siarkowska parlamenti képviselő a Twitteren a litván tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: az ellentétes a nemzetközi joggal és a lengyel-litván szerződéssel is. Utóbbi szerint – emlékeztet a képviselő – a felek vállalták, hogy tartózkodnak az olyan intézkedésektől, amelyek nemzeti kisebbségek által lakott területeken nemzeti változásokhoz vezetnének. „Az iszlám bevándorlókat egy olyan épületben helyezik el, amely két iskolával is szomszédos, köztük a lengyel A. Mickiewicz Gimnáziummal, ahol 1-12. osztályos gyerekek tanulnak. A Dziewieniszkiben élő lengyelek számítanak a lengyel kormány segítségére ebben az ügyben” – fogalmazott.
 
A dziewieniszki lengyelek tiltakozása a litván belügyminisztériumhoz is eljutott, a hivatal előtt tüntetők transzparensein „Hallgassuk meg Dziewieniszki polgárait!”, „NEM a Dziewieniszki-i lakosok jogainak megsértésére”, „Törődünk a biztonsággal” feliratokat lehetett látni.
 
Egy helyi lakos arról beszélt: megértik, hogy az illegális migránsokat valahol el kell helyezni, de tartanak a bevándorlók közelségétől. Kezdeményezik, hogy olyan, távolabbi területen helyezzék el őket, ahol ha kell, a hatóság közbe tud avatkozni baj esetén anélkül, hogy a település lakosai veszélybe kerülnének.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató