2021. szeptember 28. - Vencel
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon21°16°

Genderőrület – Nem elég a férfi és női kategória az Emmy-díjkiosztón

A nem bináris nemi (gender-) identitású színészek tiltakoznak, mivel az Emmy-díjakat külön férfi és külön női kategóriában is kiosztják, amivel többen nem tudnak azonosulni – írta a V4NA hírügynökség. A magát nem bináris gender identitásúnak tartó Kate Dillon is aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, kiemelve, hogy vannak olyan színészek, akik se férfinak, se nőnek nem tartják magukat.

A nem-bináris előadók tiltakoznak az ellen, hogy az Emmy-díjakat nemi alapon is kategorizálják. A magát nem-binárisnak tartó Kate Dillon is aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, kiemelve, hogy vannak olyan színészek, akik se férfinak, se nőnek nem tartják magukat.

Ha egy díjátadó keretében azzal kell szembesülnünk, hogy csak férfi vagy női kategóriák vannak, akkor én nem vagyok egyik sem

– mondta Dillon a National Public Radiónak adott interjúban. A 36 éves színész a Billions című filmben is egy nem-bináris embert személyesített meg. Évek óta próbálja felhívni a figyelmet a nemi kategóriák megszüntetésére, és van, amikor sikerrel jár: 2017-es felhívása óta a legjobb színésznek járó díj esetében az MTV Movie & Awards nem állapított meg külön kategóriát a nőknek és a férfiaknak. A múlt hónapban Dillon felkérte az Emmy-díjátadót szervező televíziós akadémiát, hogy vizsgálja felül a nemi kategóriák létjogosultságát.

A Televíziós Akadémia ünnepli az inkluzivitást, és Dillonnal is közöltük, hogy a különböző előadóknak járó kategóriák esetében nem teszünk különbséget a férfiak és a nők között. Dillon és a többi nem-bináris színész pedig azt a kategóriát választja, amelyiket akarja

 – írta válaszában az akadémia.

Az Emmy azonban nem az egyetlen olyan díjkiosztó műsor, amely még mindig nem vezetett be nem-bináris kategóriát: az Oscar-díjak esetében is megkülönböztetik nemi alapon a színészeket. Korábban egyébként már kapott Emmy-jelölést trasznemű színész: Laverne Coxot négyszer jelölték, Rain Valdezt pedig egyszer. Idén a transznemű MJ Rodrigues kapott Emmy-jelölést főszereplő kategóriában – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató