2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Bloomberg: Ezrek vettek részt a Pride-on, szembeszállva Orbán Viktor miniszterelnökkel

A cikk szerint az EU végre rájött, hogy van egy antagonistája, amellyel meg kell küzdenie.

„Egy gyerekkönyvvel kezdődött és a magyar nép demokráciájának, sőt, Európai Uniós jövőjének próbájává vált” – jellemezte a Bloomberg a nemrégiben elfogadott gyermekvédelmi törvény körül kialakult helyzetet a hétvégén megrendezett Budapest Pride kapcsán megjelent írásában.

A cikk szerint Orbán Viktor melegellenes retorikája már a jövő évi választások központi témája, amely várhatóan a legszorosabb küzdelem lesz az elmúlt évtizedben. „Amikor a hazánkra nehezedő nyomás ilyen nagy, akkor csak az emberek akarata képes megvédeni Magyarországot” – idézte Orbánt a cikk, de hozzátette, hogy a magyar kormányfő azt teszi, ami Donald Tumpnál és a Brexit kampányban is jól működött: az európai populisták vezetőjévé válva, kiaknázza a „liberális elit” és a bevándorlás iránti ellenérzést. A cikk úgy fogalmazott, hogy az EU végre rájött, hogy van egy antagonistája, amellyel meg kell küzdenie: míg Orbán dacol az uniós értékekkel, csak az elmúlt hét évben Magyarország nettó 25 milliárd euró uniós pénzt kapott.

„Egy ország, amelynek autokratikus vezetője van, ellenségek létrehozásával működik.

Gyűlöletet gerjesztenek a kiszolgáltatott helyzetű emberek csoportjai ellen: a zsidók, a romák, a menekültek és az LMBTQ-közösség ellen” 

– idézte többek között Rédai Dorottya, a CEU gender-kutatójának szavait a cikk.

Az írásban olvasható Király Nóra, a Fiatal Családokért Egyesület alapítójának véleménye is, aki elmondta, hogy nincs gondja a melegekkel, csak nem akarja, hogy életmódjuk a nyilvánosság elé kerüljön. A Bloomberg szerint Orbán eddig mindig tudta, hogy mikor kell visszakozni, míg az Unió próbálja megtörni az „ugat, de nem harap” viselkedést.


(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató