2021. szeptember 18. - Diána
EUR : 351.42
USD : 298.4
Időjárás ikon21°14°

Patkány munka: Cseh Katalin azon az Olimpián kaszált tízmilliókat, amit kicsináltak

Mi már három nappal ezelőtt megszivárogtattuk olvasóinknak a Cseh Katalin botrány csavarját, pontosan ezzel a címmel lehoztuk a cikket, most pedig robbant a hír a részletekkel.

A Bennfentes.net a Demokrata.hu és a Pesti Srácok tényfeltárása tehát (Vigyázat! Durva): 

Az elmúlt héten napvilágot látott Anonymous-videók kapcsán azt hihettük, hogy a felvételen emlegetett kétszínűség annak szól, hogy míg Cseh Katalin folyamatosan az uniós pénzek ellopásával vádolta a kormányt, addig a hozzá köthető cégcsoport nyerészkedett – megkérdőjelezhető módon – különféle EU-s támogatásokon. Azonban a Demokrata kicsit mélyebben utánajárt a momentumos politikus ügyeinek, és fényt derített arra, hogy a Cseh nevéhez kapcsolódó cég éppen arra az olimpiára hivatkozva nyert el hatalmas összegeket, amelyet az ő pártja fúrt meg.


Napokig azt hittük, hogy az Anonymous-videóban azért nevezték kétszínűnek Cseh Katalint, mert miközben a közvélemény az utóbbi években ellenzéki politikusként ismerte meg, az általa vezetett cég 2013 és 2016 között több mint hetvenkilencmillió forint értékben nyert közbeszerzést az akkor még fideszes vezetésű Ferencvárostól. Az Anonymous vasárnapi videóját látva azonban a Demokrata kutatni kezdett, nem is hiába: megdöbbentő részletekre bukkantak a Cseh család cégének hatvannyolcmillió forintos uniós pályázata kapcsán. Bár a Momentum 2017-ben, az álomgyilkosság kapcsán vált országosan ismertté, egyesületként már 2015-ben létezett.

Az alapítók közé tartozott Cseh Katalin is, aki nem csupán aktív részese volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, hanem egyenesen vezéralakja: máig látható a Magyar Távirati Iroda archívumában az a fotó, ( vezető képünk) amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szabó Tímea társelnök átadja a Párbeszéd által gyűjtött aláírásokat Cseh Katalinnak a Nyugati téri aluljáróban. Bár a párttá alakulás utáni első Momentum-elnökségbe még nem került be, néhány hónappal később, 2017 augusztusában már beválasztották. A szervezet közleményében akkor azt írta, Cseh Katalin az elmúlt fél évben a Momentum egészségügyi programján dolgozott, emellett a párt nemzetközi kapcsolatainak kiépítését segítette. Cseh Katalin tehát olimpiaellenes aktivistából 2017-ben már egyértelműen politikai szereplővé vált, arról viszont a közelmúltig viszonylag keveset tudtunk, hogy mit csinált, amikor nem politizált.

Amint azt a bennfentes.net múlt kedden megírta: ekkor már évek óta ő vezette az édesapja, Cseh Tibor által 2010-ben alapított Pannónia Nyomda Kft.-t. Egészen pontosan 2013. január 25-től 2018. január 10-ig volt a cég ügyvezetője – még azután is jó ideig, hogy a Momentum elnökségi tagja lett. Az oknyomozó portál arról is írt, hogy ebben az időszakban, a nemzetközi politikai kapcsolatok építésében is aktív Cseh Katalin vezetése idején indulhattak a céggel azon az európai uniós pályázaton is, amelyen több mint hatvannyolcmillió forint támogatást nyertek egy hologramos technológia kifejlesztésére. Miután azonban az Anonymous legújabb, immár harmadik, bennfentes.net-nek eljuttatott videójában arra tett utalást, hogy érdemes alaposabban megnézni az uniós pályázatokat, a Demokrata munkatársai mélyebben beleástak ezekbe. A hatvannyolcmillió forintos támogatást elnyerő, Hologram alkalmazása építőipari beruházások tervezési, megvalósítási és értékesítési folyamatában megnevezésű projekt összefoglalójának elolvasásával kezdték.

OLIMPIA ÉS NOLIMPIA

Társaságunk alapvető célja a piacon még nem lévő szolgáltatás és termék kifejlesztése és piacra vezetése – kezdődött a szöveg, amely ezután hosszan és részletesen taglalta a holografikus megjelenítésben rejlő előnyöket és lehetőségeket. Valahol a hosszú összefoglaló közepénél aztán meglepő szakasz található:

Az első szakmai részfeladat az értékesítést, eladást vagy bérbeadást elősegítő területi egységek, terek és területek holografikus megjelenítése. A hologram mint marketingeszköz alkalmazása jelen fázisban, a nagy költségvetéssel kivitelezett beruházások esetében az előértékesítés vagy távolsági értékesítés területén nagy hatást fog gyakorolni a piacra. Ne felejtsük el, hogy egy nagyberuházás költségvetésében szinte elhanyagolható költséggel bír, ugyanakkor a döntéshozókra gyakorolt hatása óriási lehet. Döntéshozónak tekintjük egy ingatlan beruházóját, lakás vásárlóját, egy terület bérlőjét, de esetünkben egy tervezett nagyberuházás (pl: 2024-es magyarországi olimpiai játékok pályázati anyagában a helyszínek színes holografikus megjelenítése) megvalósításának döntéshozóit és résztvevőit is, mely a példánál maradva nemzetgazdasági szintű döntés is lehet.

Nem tévedés: a Cseh Katalin által vezetett cég tehát uniós támogatásra pályázott egy olyan projekttel, amely szerintük a magyar olimpiai pályázat sikerre vitelében is segítséget nyújthat.

 

PÁLYÁZOTT, ÉS ELLENKAMPÁNYOLT


Mielőtt a momentumos politikus újra megpróbálná elővenni az én akkor már lemondtam-kártyát, ahogyan azt a botrány kirobbanásakor tette, a Demokrata újságírói igyekeztek utánanézni a dátumoknak is. Bár a támogatási szerződést már valóban utódja, Halász Gábor írta alá 2018-ban, a pályázatot még Cseh Katalin ügyvezetése idején, az ő aláírásával nyújtották be 2016. július 8-án, majd a cég 2016. november 22-ig teljesítette a hiánypótlást, a jogosultsági döntés pedig ezek után 2016 decemberében született meg, alig egy hónappal azelőtt, hogy elindult az olimpiaellenes aláírásgyűjtés.

Mivel a felhívásra csaknem hétszáz pályázat érkezett, az állami projektértékelés így csak 2017 augusztusában zárult le, de még ekkor is Cseh Katalin volt a Pannónia Nyomda ügyvezetője. Úgyhogy, bár az értékelés irányító hatóság általi lezárására, a támogatói döntés jóváhagyására és a támogatói szerződés aláírására csak az ügyvezetői tisztségről való lemondása után került sor, annak a pályázatnak benyújtása, ami egyebek mellett a budapesti olimpiarendezés elősegítésére hivatkozik, az olimpiarendezés ellen közben aláírásokat gyűjtő Cseh Katalin nevéhez fűződik. Vajon momentumos társai tudtak erről? Mindenesetre egyre tisztább a kép. Mert mit is ígért a Bennfenteshez eljuttatott első videójában Anonymous? Hogy lebuktat egy olyan politikust, aki kétszínű volt, aki úgy csinált, mintha egy lenne közülünk, közben pedig játszik ide is, oda is.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató