2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egyre több a szerhasználó, a kéregető és a hajléktalan a főváros utcáin

A Karácsony Gergely vezette főváros a lakosság kárára engedékeny a közterületeket kisajátító problémás csoportokkal szemben.

Az Örs vezér tér, a Boráros tér és Újbuda forgalmas közlekedési csomópontjait bejárva azt tapasztaltalható, hogy továbbra is kéregetők, hajléktalanok és garázda csoportok jelenléte jellemző a főváros forgalmas helyszínein. Az aluljárókban és a tereken uralkodó állapotok alapján úgy tűnik, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros és a baloldali kerületek elengedték a közbiztonság és köztisztaság kérdését.

A rend és a köztisztaság sem Karácsony Gergelynek, sem Horváth Csabának, sem a zuglói baloldali képviselőknek nem fontos. Sajnos Zugló mostani és előző polgármesterei csak a saját karrierjükkel törődő politikai kalandorok, akiket semmi sem köt Zuglóhoz, és akiknek láthatóan nem fontos az itt élők biztonsága – fogalmazott Rozgonyi Zoltán, a Zuglói Fidesz frakcióvezetője.

Folyamatos probléma

A képviselő elmondta, az Örs vezér tér a főváros és egyben Zugló egyik legforgalmasabb közlekedési és kereskedelmi csomópontja, ahol naponta tízezrek közlekednek.

A tér lepusztult, szemetes és elhanyagolt benyomást kelt. Az aluljáróban és környékén illegális utcai árusok, hajléktalanok és kábítószeresek vertek tanyát, valamint újabban kéregető bandák is megjelentek – mondta.

Az Örs vezér tér aluljárójában uralkodó köztisztasági állapotokról az egyik lakos készített felvételeket

 

A BKK által márciusban megrendezett, kéthetes közbiztonsági és köztisztasági akció Rozgonyi Zoltán szerint csupán egyszeri kampányesemény volt. – Semmilyen pozitív hatása nem látható. A Főváros és a Zuglói Önkormányzat semmit sem tesz a közterületi rend és biztonság helyreállítása érdekében – mondta, és arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs állandó rendészeti jelenlét a környéken, így nincs kitől segítséget kérni a zaklatókkal szemben.

A frakcióvezető szerint egyre rosszabb a környéken élők és a téren közlekedők biztonságérzete. – Évek óta hitegetik a zuglóiakat a tér felújításával, de semmit sem tesznek. Csak kampányígéret volt a mozgólépcső, az időseket, mozgássérülteket, babakocsival közlekedőket segítő lift megépítése csakúgy, mint a tér burkolatának és utcabútorainak felújítása – fogalmazott. Rozgonyi Zoltán hangsúlyozta, hogy a környéken élők és közlekedők hiába kérnek segítséget az önkormányzattól a terület takarítása és a normális állapotok biztosítása érdekében, nem történik semmi.

Megszállt aluljáró

Az Örs vezér terét jellemző állapotokról egy helyi lakos úgy fogalmazott, hogy kosz, mocsok, igénytelenség és bűz jellemzi.

Néha csinálnak ott valamit, ami takarításnak nem nevezhető, mert továbbra is koszos, foltos, mocskos, büdös, igénytelen a hely, mivel a metró bejáratánál tanyázó alakok az aluljáróban végzik el a dolgukat

– panaszkodott.

Egy másik megkérdezett zuglói lakos elmondta, hogy a tinédzser korú gyermeke nem meri használni az aluljárót, mert folyamatos a garázda személyek jelenléte.

Kiemelte, hogy állandó látképe a helynek a magukról nem tudó, dülöngélő, koszos férfiak és nők látványa, akik vagy a metró bejáratánál csoportosulnak, vagy leülnek sorban a lépcsőre, akadályozva a gyalogosokat, és ha valaki szólni merészel nekik, akkor agresszívan reagálnak.

Az aluljáróban rendszeresen fekszenek emberek a földön, most a meleg idő miatt kartonpapírokat sem terítenek maguk alá

– részletezte, majd hozzátette: ez is már több mint egy éve tartó probléma.

A megkérdezettek azt is elmondták, hogy a BKK-megállók is elhanyagolt állapotban vannak. – Szeméttel teli zsákokat és telepakolt kukákat látni mindenhol, a kukákból pedig folyamatosan ömlik ki szemét – mondta az egyik lakos.

Buda sem különb

Hasonló körülmények tapasztalhatóak a főváros budai oldalán, ahol például az Újbuda Központnál lévő bevásárlóközpont és piac környékét lepték el a hajléktalanok és a kéregetők, a Móricz Zsigmond téri villamosmegállókban pedig rendszeresen látni ott alvó embert. Az újbudaiak közösségi csoportjukban sorozatosan posztolnak a parkokban uralkodó állapotokról: a népszerű Bikás parkban sem ülnek már lesz szívesen a padokra az ott élők; a Bartók Béla út nyomvonalát ellepték a hajléktalanok, a BAH-csomópontnál lévő zöldfelületen pedig gyakran látni a fűben heverésző fedélnélkülieket, akik a jó idő miatt választják a közparkokat a nappali ellátó intézmények szolgáltatása helyett. Lakossági beszámolók alapján hasonló a helyzet az I. kerületi Vérmező és a Déli pályaudvar környékén, valamint a Széll Kálmán tér közlekedési csomópontjánál és a Széna téren lévő bevásárlóközpont közelében is.

A fent leírt problémáról megkérdeztük a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK), akik válaszukban azt írták: a hatóságokkal és a kerületi szervekkel együttműködve nemrégiben megtisztították a Boráros teret, illetve az Örs vezér terét is.

A közlekedési központ által említett helyszíneket lapunk is bejárta, azonban az Örs vezér téren kívül a Boráros térről is elmondható, hogy folyamatos a kéregetők és az utcai életvitelt folytató emberek jelenléte.

A fővárosi közterületek felügyeletét ellátó Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot (FÖRI) is megkeresték írásban, azonban mindeddig nem érkezett válasz.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató