2021. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon26°16°

Bronzérmes a magyar férfi kardcsapat, drámai végjátékkal verték a németeket

A magyar férfi kardcsapat megnyerte a tokiói olimpia bronzmérkőzését Németország ellen. Nagyon simán indult a mérkőzés, de az utolsó két asszóra dermesztő módon kiengedtek a mieink, így a vége csak 45-40 lett. A magyar olimpiai küldöttségnek ez a negyedik érme, ebből a harmadik, amit a vívók szállítottak.

A bronzmeccsen a magyar válogatott ellenfele az a Németország volt, amely az első körből a legnagyobb különbségű győzelemmel ment tovább, 45-28-ra verték az Orosz olimpiai csapatot, az elődöntőben viszont Koreától egy nagyon fordulatos meccsen 45-42-re kikaptak úgy, hogy 30-29-re még vezettek. A mieink az Egyesült Államok ellen 45-36-ra nyertek a nyolc között, aztán az elődöntőben az olaszok ellen mi még 35-32-nél is nyerésre álltunk. De akkor Szatmári csinált egy 4-8-as asszót, majd Curatoli végig vezetve legyőzte Szilágyit, 45-43-mal az olaszok kerültek döntőbe.

 
A németeknél a napi forma alapján a legveszélyesebb a brassói születésű Matyas Szabo lehetett volna, aki az oroszok és koreaiak elleni öt asszójából négyet megnyert, méghozzá 30-17-es tusaránnyal, de szerencsénkre őt már az elődöntő utolsó vívásáról is lecserélték Huebersre. A mieinktől a bronzmeccsig Decsi és Szilágyi szinte teljesen azonos mutatóval vívott (három megnyert, két elvesztett és egy döntetlennel zárt asszó), Szatmári viszont csak kétszer nyert, az orosz elleni első kettőt, aztán az utolsó orosz, majd mindhárom olasz párbaját elbukta. Ennek ellenére nem őt, hanem Decsit cserélték le, helyette Gémesi Csanád léphetett pástra

Az első asszót Szilágyi Áron vívta épp a csere Huebers ellen. Az olimpiai bajnokunk – aki az amerikaiak elleni negyeddöntőben egy csúnya 5-9-es asszóba szaladt bele, az olaszok ellen viszont volt egy 7-1-re megnyert partija, aminek köszönhetően sokáig vezettünk – nagyon simán, 5-1-gyel kezdte a döntőt a német csere helyett. Aztán a magyar csere, Gémesi vívott az addigi leggyengébb némettel, Hartunggal, és bár csak 5-5-tel zárt – 2-0-ról 2-4-re ment el a német, így is szép volt döntetlenre menteni – két asszó után 10-6-ra vezettünk. Szatmári, aki maga is elismerte, hogy az elődöntő rajta ment el, az elődöntőben szintén gyengén vívó Wagnerrel kezdett, és 5-3-ra nyert, így a bronzmeccs egyharmadánál 15-9 volt a magyar előny.

A második kört a két csere kezdte, Gémesi 3-0-val indított Huebers ellen, a vége 5-2 lett, így összesítésében 20-11-re vezettünk. Ismét Szilágyi lépett pástra, aki nagyon megküzdött Wagnerrel, de végül 5-4-es asszóval 25-15-re növelte az előnyt. Szatmári hatalmas lendülettel vívott Hartung ellen, a mai legjobbjával 5-1-re nyerte az asszót, így a bronzmeccs kétharmadánál 30-16-ra vezettünk.

Az utolsó három asszót Gémesi kezdte Wagner ellen, 5-4 lett a vége, ezzel már 35-20 volt az állás. Szatmári az elvileg leggyengébb német, Huebers ellen sajnos rosszul vívott, de 5-6-tal zárta az asszót, így 40-26-tal kezdhette az utolsó vívást Szilágyi Áron és Max Hartung. A német elképesztő lendülettel indult, 6 tust vitt be egymás után, a nézőben felrémlett Szilágyi amerikaiak elleni vívása, ahol a második asszóját 9-5-re bukta el. Szilágyi 0-6-nál összeszedte magát, de 2-6 után ismét a német vitte be sorozatban a tusokat, 2-14-re állt az asszó, és ezzel 43-40-re a bronzmeccs. Végül 45-40-re nyertünk.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató