2021. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon26°13°

Idegőrlő meccsen vertük Japánt, negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

Az oroszok elleni 10-10-es döntetlen és az amerikaiak szenzációszámba menő 10-9-es legyőzése után a házigazda Japán ellen kellett bebiztosítania a negyeddöntőbe jutást a magyar női vízilabda-válogatottnak (az olimpián két ötcsapatos csoport kezd, négy-négy jut tovább).

A feladat nem tűnt nehéznek, a japánok 25-4-re kaptak ki az amerikaiaktól, 16-11-re Kínától, de az egymás elleni múlt is mellettünk szólt: a legutóbbi két tétmeccsen 26-10-re (egy júniusban Világliga-mérkőzésen) és 20-11-re (négy éve a vb-n) nyertünk ellenük. 
Az első negyedben talán emiatt is, de nagyon kényelmesen kezdte a magyar csapat. Bár Vályi Vanda megnyerte a ráúszást, majd Keszthelyi Rita szerezte a mérkőzés első gólját, a negyedet lassú, körülményes magyar támadójáték és pontatlan védekezés jellemezte. A japánok íg fordítani tudtak, és már 4-2-re is vezettek, és bár Gurisatti szépített, végül 4-3-ra elbuktuk az első negyedet (ez volt a japánok első megnyert negyede az olimpián).

A második negyedet is álmosan kezdték a mieink, a csapatot Szilágyi Dorottya vitt a hátán, aki egymás után három gólt is lőtt. Sajnos továbbra is nagyon gyengén védekezett a csapat, és szerencsénk se volt. Mi két kapufáát is lőttünk, miközben a japánok kettős emberelőnyt és nagyon faramuci büntetőgólt is kaptak – azért ítéltek a javukra ötméterest, mert a kiállított és épp leúszó Garda Krisztinába lőtték a labdát, amit a játékvezető blokkolásnak minősített -, így félidőben is csak 7-7 volt az állás.

A harmadik negyedben Parkes harmadik góljával ismét vezettünk (8-7), de jött az újabb japán egyenlítés, majd egy újabb különös eset: egy támadásnál úgy tűnt, ötméterest kapunk, ehelyett videózás következett, amiből az jött ki, hogy a japánoknak adtak egy korábbi akcióért egy gólt, így ismét ők vezettek (8-9). Parkes viszont nem zökkent ki, egymás után újabb két gólt lőtt, ahogy az előző negyedben Szilágyi, most ő vitte a hátán a csapatot. Szerencsére a negyed utolsó perceire a japánok ereje elfogyott, így Keszthelyi és Gurisatti góljainak köszönhetően 12-10 volt az állás három negyed után, most először vezettünk két góllal.

Az utolsó negyed úgy indult, ahogy az egész meccstől vártuk: egymás után újabb három magyar gól született – Parkes már a hatodikat szerezte –, így elmentünk 15-10-re. Egy japán időkérés jött, majd Inaba kétszer is a támadóidő utolsó tizedmásodperceiben szerzett gólt, így feljöttek 16-13-ra két és fél perccel a vége előtt. Az újabb japán időkérés és emberelőny azonban hiábavaló volt, sőt, az utolsó percben Szilágyi a negyedik góljával beállította a 17-13-as végeredményt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató