2021. szeptember 21. - Máté, Mirella
EUR : 353.75
USD : 302.09
Időjárás ikon18°

Olimpia: Hétfőn lép pályára a súlyemelő transznő

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a transznemű sportolókat. Richard Budgett orvosigazgató kijelentette, hogy „a transznemű nők is nők”, és őket is be kell vonni a női sportba, „amikor csak lehetséges”. 

 „A női sport népszerűsítésének 100 éve után minden nemzetközi szövetség feladata, hogy biztosítsa és megpróbálja megvédeni a női sportot” – mondta Richard Budgettorvosigazgató a tokiói tájékoztatón. 

A tudomány segít, a tapasztalat segít, és az idő segít”

– állította az orvosigazgató. Budgett beszélt az új-zélandi súlyemelőről is, Laurel Hubbardról, aki az első nyíltan transzszexuális nő az olimpián.

A 43 éves Hubbard férfiként született, és férfiként versenyzett, mielőtt a harmincas éveiben „nőre váltott”, és újra profi szinten kezdett versenyezni, 

miután eleget tett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) transzszexuális sportolókra vonatkozó irányelveinek.

Hétfőn a súlyemelő transznő +87 kg-os kategóriában száll versenybe.Ashley Abbott, az Új-zélandi Olimpiai Bizottság szóvivője elismerte, hogy Hubbard megjelenése összetett kérdéseket vet fel, de hangsúlyozta: „Mindannyiunknak emlékeznünk kell arra, hogy egy személy áll e technikai kérdések mögött.”

„Szervezetként arra törekszünk, hogy megóvjuk sportolónkat vagy bármely más sportolót a közösségi médiában tapasztalható minden negatív megnyilvánulástól” – mondta. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség szóvivője szerint Hubbard nem lesz köteles újságírókkal beszélni az esemény után.

A kritikusok azt állítják, hogy Hubbardnak tisztességtelen előnye van női riválisaival szemben, 

mivel férfiként erősebb fizikummal rendelkezik, attól függetlenül is, hogy szed-e gyógyszereket a tesztoszteronszint csökkentésére.

A támogatók szerint a nők között versenyző férfi a befogadás és a transzjogok győzelmét jelenti.

Budgett nem tart attól, hogy transzsportolók fogják uralni a női sportot, mondván, Hubbard volt az egyetlen transzatléta, aki eljutott az olimpiára, ám erre elviekben már 2003 óta lehetőségük lett volna – írta meg a Breaitbartra hivatkozva a 888.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató