2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

9 órai iskolakezdésért és magasabb tanári fizetésekért gyűjti az aláírásokat egy diákmozgalom

12 oktatási reformjavaslat között egyebek mellett a magasabb pedagógusbérekért, a szabad tankönyvválasztásért és a 9 órai iskolakezdésért gyűjt aláírásokat az ADOM Diákmozgalom, korábbi nevén Független Diákparlament.

Utcai és online aláírásgyűjtés során keresnek támogatókat. Közleményükben azt írják, javaslataikat több hónapnyi munka során, az ország számos településén az oktatás érintettjeitől gyűjtött gondolatokból merítve állították össze, több szakmai szervezet bevonásával.


Az egyes pontokhoz a honlapjukon olvasható indoklás, a tanári fizetések emelése mellett például így érvelnek:

„A pedagógusok bére jelenleg nem tükrözi eléggé a munkájuk fontosságát. Az alacsony bér alacsony megbecsültséget is jelent, így ez a szakma kevésbé vonzó a fiatalok számára, emiatt a pedagógus társadalom elöregedett és több ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. A pedagógus fizetéseket a minimálbérhez kötötték, de csak a 2014-es, akkor aktuális minimálbérhez, ami 101.500 Ft. Az infláció miatt ennek a reálértéke csökkent, a mai fizetéseket ehhez mérten kellett volna emelni, ahhoz, hogy a reálértékük megmaradjon. (…) fizetésemeléssel a pedagógusi bérek tudnának versenyezni más diplomás munkák fizetésével, és remélhetőleg még több tehetséges ember menne pedagógusnak. Ha nagyobb a verseny, az iskolák jobban meg tudják válogatni a kollégákat, ami egy jobb oktatási rendszert eredményezne.”

A 9 órai iskolakezdés szükségességét pedig így magyarázzák:

„A középiskolások, gimnazisták számára felesleges a 8 órai órakezdés. Tudományosan bizonyított, a későbbi kezdéssel fokozható a diákok koncentrációja, aktivitása. Ebben az életkorban az alvás jellemzően későbbi órákra tolódik, ez az intézkedés pedig a diákok bioritmusát követve az elhízás és a depresszió kockázatát is csökkentené. Továbbá csökkenti a tömegközlekedési eszközök reggeli zsúfoltságát. Az ettől való eltérés a helyi közösség jóváhagyásával (DÖK, tantestület) legyen lehetséges.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató