2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb erdőtüze pusztít Finnországban

Az északi országban szokatlanul meleg és száraz a nyár.

Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb erdőtüze pusztít Finnországban: ötödik napja égett pénteken az erdő az ország északnyugati részén, ami a szokatlanul száraz és meleg nyárral hozható összefüggésbe.

Szerte az országból küldtek tűzoltókat a Helsinkitől ötszáz kilométerre északra fekvő Kalajoki folyó völgyébe, ahol 250 tűzoltó és katona, illetve négy helikopter oltja a lángokat. Az erős szél táplálja a tüzet, a lángok az egyik fakoronáról terjednek át a másikra. Mintegy háromszáz hektáron ég az erdő, ennél nagyobb tűzvész csak 51 évvel ezelőtt volt a térségben.

Pénteken esett ugyan némi eső, de Jarmo Haapanen tűzoltóparancsnok legalább egy, vagy akár két-három hét is kell ahhoz, hogy teljesen eloltsák a tüzet, miközben a parázsló aljnövényzet is folyamatos veszélyt jelent.



Szemben az Egyesült Államok nyugati részén vagy Európa egyes déli területein pusztító erdőtüzekkel, a gyéren lakott észak-finnországi régiókban az erdőtűz nem okoz károkat az ingatlanokban, és embereket sem kellett evakuálni.

Az északi-sarki és sarkköri övben háromszor gyorsabban zajlik a felmelegedés a globális átlagnál az üvegházhatást okozó szén-dioxid és más gázok kibocsátása miatt, amivel nő az erdőtüzek előfordulásának veszélye is. Kivételesen hosszú volt Finnországban a nyári hőhullám, júniusban 20 Celsius-fok volt az átlagos hőmérséklet, 4-5 fokkal haladta meg a történelmi átlagot, de előfordult, hogy harminc fok fölé ment a hőmérő higanyszála.

Óriási erdőtüzek pusztítanak a Földközi-tenger keleti partjainál is, Törökországban számtalan település lakóit ki kellett telepíteni, hárman meghaltak. Libanonban is A Libanon északi részén fekvő Kubajat régióban ugyancsak hatalmas tűz tombol, lakott területeket fenyegetve. A lángok oltása közben meghalt egy 15 éves fiú. A libanoni vöröskereszt tájékoztatása alapján nyolc embert kórházba szállítottak, 25-öt a helyszínen láttak el a mentők, 17 lakost pedig evakuáltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató