2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Hamilton ráerősít: több fekete versenyzőt a Forma-1-be

Amikor Lewis Hamilton az év elején nagy huzavona után végre aláírta egyéves szerződését, az egyik feltétel és cél is, ami az F1-ben tartotta, hogy a sportág sokszínűségéért dolgozhasson. A hétszeres világbajnokot egy 2019-es csapatfotó rádöbbentette ugyanis, milyen aránytalan az autósportban tevékenykedő feketék száma a többi etnikumhoz – elsősorban fehérekhez – viszonyítva.

Ennek hatására megalapította a Hamilton Bizottságot, amely az aktuális szituáció feltérképezésén túl azért is tesz, hogy javítson a kisebbségek helyzetén. Egy eredménye már lett az akciónak, az F1 ugyanis gyakornoki programot indít az alulreprezentált csoportok számára. Ma pedig Hamilton és a Mercedes a munka egy újabb lépcsőfokát jelentették be.

Az új kezdeményezés az „Ignite” nevet viseli, ami magyarra fordítva ’meggyullad, lángra lobban’. A célja ennek is ugyanaz lesz, mint Hamilton eddigi tevékenységének: támogatni a hátrányból induló tehetségeket. A projekt a brit alapítványa, a Mission 44 (44-es küldetés) keretein belül fog működni.

Hamilton természetesen nagyon boldog, hogy újabb lehetősége adódik a sokszínűség elősegítésére, és azért is hálás, hogy nem egyedül kell ezért küzdenie. „A Mercedes hosszú ideje támogat abban, hogy javítsuk a diverzitást és a befogadást a motorsporton belül. Nagyon izgatott vagyok, hogy az Ignite révén hivatalosan is tudunk ezért dolgozni. A sokszínű munkahelyek nemcsak sikeresebbek, de morálisan is megfelelőbbek, bármely iparágat tekintve” – nyilatkozta a kezdeményezésről a brit versenyző.

„A Hamilton Bizottság jelentése fantasztikus alap ahhoz, hogy elkezdjük a munkánkat, és biztos vagyok benne, hogy az Ignite valódi, érzékelhető változást hoz majd. Az elmúlt 15 évben a Formula-1 kevés fekete tagjának egyike voltam, és büszke vagyok arra, hogy az együttműködésünk a Mercedesszel pozitív irányba viszi majd ezt” – tette hozzá.

Ami a csapatot illeti, ők is épp ennyire várják, hogy végre akcióba lendülhessenek, és kézzelfogható eredményeket lássanak. „Örömömre szolgál, hogy ma végre megoszthatjuk az Ignite-tal kapcsolatos terveinket. Amióta az év elején elhatároztuk Lewis-zal, hogy elindítjuk ezt a projektet, rengeteg munka és egyeztetés zajlott a háttérben, hogy tisztázzuk a céljainkat és a küldetésünket” – hangzottak Toto Wolff szavai.

Szerinte ez a Mercedes márkának mindig is része volt. „Nyitottabbá, sokszínűbbé és befogadóbbá tenni a motorsportot mindig is az alapvető értékein részét képezte, és a Mercedes-Benz teljes támogatásával elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy jó hatással legyünk a közösségre, és egy olyan platformot hozzunk létre, ahol az eljövendő generációk elérhetik és élvezhetik a fantasztikus sportunkat.”

„Az Ignite kiegészíti a saját Accelerate 25 programunkat,, és reméljük, hogy ezek által sokkal több tehetség csatlakozik majd a csapatunkhoz és a szélesebb motorsport közösséghez is az alulreprezentált csoportokból” – mondta Wolff. Az új kezdeményezés profiljában tehát, összehangolva a csapat többi programjával, a STEM tantárgyak népszerűsítése és az anyagi támogatás is szerepel majd, ami a hírek szerint összesen 20 millió fontot tesz ki.

Forrás: Formula1.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató