2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Milák nagy hajrával ezüstérmes 100 pillangón, világcsúcs kellett az aranyhoz

Milák Kristóf második érmét nyerte a tokiói olimpián, nagy versenyben jött be másodiknak Dressel mögött. A magyar úszócsapatból Milák Kristóf az egyetlen érmes.



A tokiói olimpia szombati úszódöntői azzal a számmal kezdődtek, amit a legjobban vártunk. A 200 pillangón győztes Milák Kristóf összecsapott a 100 gyorson győztes amerikai Caeleb Dressellel, vagyis a legnagyobb sztárral. Százon Dressel a világcsúcstartó, hatszor úszott már 50 másodperc alatt, Milák legjobb ideje 50,18, a májusi budapesti Európa-bajnokságon érte el. Ezen a távon nem a magyar volt a favorit, de most élesben letesztelhette a sebességét közvetlenül Dressel mellett.

Az amerikai remekül kapta el a rajtot, és mivel a víz alatt ő úszik a leggyorsabban, elsőként emelkedett ki, és 25 méternél egyértelmű volt az előnye. Ötvennél 65 századdal vezetett Milák előtt, aki hatalmas erőket mozgósított, tapadt Dresselre, tempótól tempóra közelített hozzá. Az amerikai 49,45-ös új világcsúccsal nyert, a magyar 23 századdal csapott be mögötte a célba, és új egyéni csúccsal (49,68) lett ezüstérmes. Dressel felemelte legnagyobb kihívója kezét a befutó után.

Milák úgy fogalmazott a döntője után, hogy megkönnyebbültséget és büszkeséget érzett a célban, és azt hiszi, kihozták egymásból a legjobbat az aranyérmessel. Milák ideje új Európa-csúcs.

„Ennél több nem volt bennem, jól megkergettem Dresselt, aki ettől nem megijedt, ezért lett egy jó verseny. Nem volt olyan őrült nagy a delfinje, mint 2017-ben, a fordulónál sem, amikor a hullámával odébb rakott. Igaz most vagy 10 kilóval nehezebb vagyok, mint négy éve a Duna Arénában. Örültem, hogy most mellé kerültem, próbáltam elkapni az utolsó ötvenen, de nem sikerült.”

Amikor belépett a csarnokba, oldalra nézett, kiintett a szurkolóinak, és viccesen mondta, megszámolta, minden magyar ott van-e, akire számított, hiszen mégiscsak ő az utolsó magyar döntős a sportágban.

„Az elmúlt néhány hónapban otthonról és külföldről is megkerestek, nem akartam elhinni, mennyire sokan. Az volt az üzenetük, hogy meg tudom csinálni. Magamban gondolkodtam, ti nem vagytok normálisak, miről beszéltek? Én őt? Dresselt megfogni? Most már látom a lehetőséget magamban, van realitása ennek, és remélem nem okoztam csalódást a csak ezüsttel annak a sok embernek, aki bízott bennem. Kétszázon csak saját magammal küzdök, nem mondom, hogy ez a nehezebb, de lényegesen másabb, mert itt van egy nagyon komoly ellenfél. Ha 2020-ban van ez az olimpia, ezt az időt nem úszom meg, és ezt az érmet nem érem el. Ezalatt az egy év alatt megerősödtem, dinamikusabb, robbanékonyabb lettem, ami nagyon kell a százhoz. Ha nincs a halasztás, lehet, hogy van 200-on egy aranyam, de százon ez az érem nincs. Ebben biztos vagyok.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató