2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Berecz Zsombor nagyon jó esélyt harcolt ki az éremszerzésre vitorlázásban

A mai 9. és 10. futammal lezárult az alapszakasz az olimpián a Finndingi vitorlásversenyben. Akárcsak eddig, Berecz Zsombor ma is nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett: két 4. helyet szerzett, és a második helyre lépett fel.

Berecz elképesztően melós futamokon van túl, szombaton már annyira elfáradt, hogy verseny közben, hogy néhány másodpercre elsötétült előtte minden, azt sem tudta, hol van. Ma is azt nyilatkozta az m4-nek, hogy

„nem volt egy könnyű nap, igazából nagyon fáradt vagyok, örülök, hogy holnap lesz egy pihenőnap a medálfutam előtt. Ma is otthagytam mindent a pályán, dehát ez kell ahhoz, ha az ember el akarja érni a céljait”.

Állt ma futam közben a 13. helyen is, onnan jött fel a 4. helyre. „Szeretem ezt, amikor hátul vagyok, extra motivációt ad, hogy feljöjjek. Kicsit más vagyok, mint a többiek, dehát ennek is köszönhető, hogy ilyen jól mentem ma”.

Berecz nagyon megbízható az egész olimpián futamról futamra. Futamgyőzelme ugyan nem volt, de 9. a legrosszabb helye, ami a leggyengébb eredményként ki is esik.

Az utolsó, keddi éremfutamban duplán számítanak a helyezésekből adódó pontok. A brit Giles Scott vezet 28 ponttal, Berecz 37 ponttal második. Két ponttal előzi meg a spanyol Joan Cardona Mendezt. A 4. helyen álló új-zélandi Josh Junior 10 ponttal van lemaradva a magyar vitorlázótól.

Az éremfutamban már csak a legjobb 10 áll rajthoz. Berecz a terveiről ezt mondta:

„Harcolni fogok az utolsó futamban, meg kell nyernem az utolsó futamomat, és bízni a legjobbakban. De a Jóisten idáig is fogta a kezemet, szerintem holnaputánig nem fogja elengedni”,

Szerinte gyorsabb verseny lesz, sokkal sűrűbb bójavételekkel, nagyon sok akció lesz a futam alatt. Az biztató, hogy javított a korábbi hibáin, nagyon jó rajtjai voltak.

„Ha jó rajtot tudok venni, és tisztán tudok vitorlázni az első 3-4 percben, és végre egyszer eltaláljuk az oldalt is, akkor úgy gondolom, hogy nem lesz gond. Dehát sose adják ezt könnyen, biztosan meg kell küzdjek érte. Minél nehezebb valamit megszerezni, annál édesebb az íze, miután megvan. Nagyon jó kis harcot várok” - nézett előre keddre Berecz.

Hogy mennyire lenne nagy szó egy érem: vitorlázásban eddig egyszer sikerült dobogóra állni olimpián, 1980-ban, Moszkvában a Detre testvérek harmadikok lettek Repülőhollandiban.

Berecznek a kellő rutinja biztosan meglesz az éremfutamban. Európa- és világbajnok, a világbajnoki címét éppen úgy nyerte 2018-ban, hogy az éremfutamban végig vezetve tönkreverte a mezőnyt.

Berecz már negyedszer szerepel az olimpián, 2008-ban még Laserben állt rajthoz, akkor 29. lett, négy évvel később a 21. helyen zárt.

Ezután váltott Finndingire, a riói olimpián már ebben a hajóosztályban lett 12. Két évvel később már annyira beleszokott a Finndingibe, hogy 2018-ban a magyar vitorlássport legnagyobb eredményét elérve világbajnok lett olimpián szereplő hajóosztályban.

2019-ben az előolimpiát megnyerte a mostani helyszínen, a világbajnokságon újra dobogós lett, harmadik helyen végzett. Tavaly és idén is megnyerte az Európa-bajnokságot. A Finndingiben ez az utolsó esélye, ez a hajóosztály ugyanis nem szerepel többet már az olimpián.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató