2021. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon26°13°

Veszélyes növénynek minősítve tiltaná be a levendulát Brüsszel

Frexitkampány indult el Franciaországban, miután kiderült, hogy az EU veszélyes növénynek minősítené a levendulát. Franciaország, és azon belül különösen Provence világszerte híres kiváló minőségi levendulájáról – ezt venné most el tőlük Brüsszel.

Egy EU-s rendelettervezet veszélyes növénynek minősítené a levendulát – adta hírül a Fr24news. Az új szabályozás szerint a feldolgozott levendula (például levendulaolaj) csomagolásán kötelezően figyelmeztetést kellene elhelyezni a növényi termék „veszélyességére” vonatkozóan.
 
A levendulalepárlók – és más francia polgárok – nevében aggodalmait fejezi ki a Twitteren a Generation Frexit vezetője, Charles-Henri Gallois: „Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről.”

Jelenleg mintegy 1500 francia vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, ami 30 ezer teljes munkaidős munkahelyet jelent. Nem beszélve évente a turisták millióiról, akiket elsősorban a levendulamezők csábítanak Dél-Franciaországba.

A francia termelők azt nem ellenzik, hogy termékeik csomagolásán feltüntessék a potenciális allergiakockázatot, de azt határozottan ellenzik, hogy olyan információkkal lássák el a címkéket, amilyeneket a vásárlók az ipari vegyi anyagok, például a sósav vagy különböző tisztítószerek címkéin olvashatnak. Ráadásul a kisgazdák nem engedhetnék meg maguknak a drága elemzési eljárást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató