2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Direkt36: Hónapokig kémkedtek egy magyar bűnügyi újságíró ellen is

A Direkt36 korábbi cikkében, melyben magyar újságírók, médiatulajdonosok, illetve környezetük megfigyeléséről hazudoztak, már röviden bemutatták Csikász esetét is. Az újságíró akkor azonban még azt kérte, hogy inkább ne nevezzék őt meg, illetve a telefonját sem vizsgálhatták át. Viszont a cikksorozat által keltett hullámok és az ügyészség által a Pegasus-ügyben indított eljárás miatt azóta meggondolta magát. Érti ugye, a kedves olvasó? Meggondolta magát. „Azért vállalom mégis a nevemet, mert elindult a nyomozás. Jobbnak tartom, ha én vállalom fel, mintha a tudtom nélkül kikerülne” – magyarázta a Direkt36-nak Csikász.

Ezek a Soros-cselédek mindenhez (is) értenek:

A készülék vizsgálatát a Direkt36 az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével azért végezte el, mert Csikász telefonszáma is felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza.

2019 áprilisától az év novemberéig, vagyis több mint hét hónapon keresztül figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel a korrupciós ügyeket is feltáró bűnügyi újságírót, Csikász Brigittát – írja a Direkt36. Az oknyomozó portál szerint az újságíró telefonjának technikai elemzése egyértelműen kimutatta a kémszoftver nyomait. Csikász Brigitta 2007 és 2015 között a hvg.hu újságírója, majd 2019 végéig az Átlátszó szerkesztője volt, jelenleg a Blikk munkatársa.

Az újságíró telefonjának vizsgálatát a Direkt36 az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével végezte el, miután Csikász telefonszáma is felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. Bár a listán való szereplés nem feltétlenül jelenti azt, hogy sikeresen fel is törték a Pegasusszal az adott számhoz tartozó mobiltelefont, de portál hangsúlyozza, hogy az AI technikai elemzése Csikász esetében már sokadszorra igazolta be ezt a gyanút.

Az újságíró a Direkt36-nak elmondta, hogy már évekkel ezelőtt kapott olyan figyelmeztetéseket, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják. A Pegasusszal történő megfigyelése idején az Átlátszónál dolgozott, jelenleg pedig a Blikknél ír politikusok és hatóságok visszaéléseiről vagy korrupciógyanús ügyeiről.

A portál szerint Csikász a megfigyelése idején olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt, ahol az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok mégsem jártak az ügyek végére.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató