2021. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon26°13°

Itt a dráma: Mélypontra került Kamu Geri népszerűsége

A Századvég a főpolgármester és az ellenzéki összefogás elfogadottságáról készített felmérést. A kutatás rávilágít, hogy Karácsony Gergely népszerűsége mélypontra került, a főpolgármester még a koalíciójánál is népszerűtlenebb. A felmérés szerint azonban a választók nagy többsége az összefogásra is bizalmatlanul tekint.

2020 decemberében jelentették be a balliberális pártok, hogy a jövő évi országgyűlési választásokon közös listával, illetve közös kormányfő-jelölttel és képviselőjelöltekkel kívánnak indulni. Mivel több jel is arra mutat, hogy Gyurcsány Ferenc és köre Karácsony Gergelyt szánja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének, a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok hogyan vélekednek az ellenzéki összefogásról és Karácsony Gergelyről – írja a Magyar Nemzet.

Kiindulópontként fontos leszögezni, hogy a választók bizalmatlanul viszonyulnak a balliberális összefogáshoz. A kutatás rámutat, hogy a megkérdezettek több mint fele (ötvennégy százaléka) kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg a baloldali együttműködésről, ezzel szemben a harminckilenc százalékuk pozitívan vélekedik az összefogott ellenzékről. Tovább árnyalja a képet, hogy – a miniszterelnöki ambíciókat dédelgető – Karácsony Gergely elutasítottsága magasabb, mint a baloldali pártok alkotta összefogásé. A felmérés szerint a válaszadók ötvenhét százaléka kedvezőtlen állásponton van a Párbeszéd politikusáról, míg a Karácsonnyal szimpatizálók aránya harminchét százalékra tehető. Másképpen fogalmazva az ellenzéki összefogás, valamint Karácsony Gergely kedveltségi indexe (tehát a kedvező és kedvezőtlen válaszarányok különbsége) is a negatív tartományban mozog, ám a főpolgármester népszerűtlenebb (mínusz húsz százalék), mint az összefogott baloldali ellenzék (mínusz tizenöt százalék).

A főpolgármester nem tudta megszólítani a bizonytalan szavazókat sem, ennek hátterében feltételezhetően az áll, hogy Karácsony Gergely városvezetői teljesítménye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ebből fakadóan a válaszadók többsége kedvezőtlen véleményt alakított ki a főpolgármesterről. A 2019-es önkormányzati választások kampányában tett ígéretek megvalósulásának elmaradása (többek között a tömegközlekedés ingyenessé tétele a tizennégy év alattiak számára, az időseknek és a rászoruló családoknak nyújtandó fűtéstámogatás, továbbá a hármas metró klimatizálása), a rendszeressé váló forgalmi dugók és útlezárások Budapesten, valamint a nyelvvizsga-botrány egyaránt szerepet játszhatott Karácsony népszerűségének csökkenésében. Ezen felül azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi főpolgármester a 2018-as országgyűlési választáson már kudarcot vallott miniszterelnök-jelöltként, így a 2022-es győzelmi esélyeiben a baloldali választók okkal kételkedhetnek.

Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy Karácsony Gergely a bizonytalanokat, mint potenciális szavazóbázist sem tudta sikeresen megszólítani, holott ez elengedhetetlen lenne egy esetleges sikeres választási szerepléshez a 2022-es voksoláson. A kutatás rávilágít ugyanis, hogy a pártpreferenciájuk tekintetében bizonytalanok körében jelentős az MSZP-Párbeszéd-LMP kormányfő-jelöltjének az elutasítottsága, csupán tizenhét százalékuk kedveli a főpolgármestert. Ebben a választói szegmensben azoknak az aránya, akik nem kedvelik Karácsonyt, ötvenegy százalék. Ennek megfelelően a pártpreferenciájuk vonatkozásában bizonytalanok körében a párbeszédes politikus kedveltségi indexe mínusz harmincnégy százalék.

Forrás: Pestisracok.hu, MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató