2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A riválisai hozzá képest szegények: 200 milliót spórolt össze Dobrev Klára

Közzétette vagyonnyilatkozatát Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje – szúrta ki a Blikk. A politikusnak az ellenzéki előválasztás miatt kellett vallania a vagyonáról, ugyanis ez az egyik feltétele annak, hogy valaki induljon az előválasztáson.

Dobrev Klára vagyonbevallása azért is érdemelhet különös figyelmet, mert a hivatalos adatok szerint ő az egyik leggazdagabb magyar politikus, Gyurcsány Ferenc DK-elnök felesége, és mivel a politikusok hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatai nem nyilvánosak, ezért senki sem tudhatja, hogy milyen vagyontárgyak vannak a képviselők és kormánytagok házastársai vagy gyerekei nevén.

A négyszáz négyzetméteres ház Dobrev Klára nevén van / Fotó: RAS Archívum

Dobrev Klárának két ingatlana is van a bevallása szerint: ő az egyedüli tulajdonosa az Apró-villaként elhíresült rózsadombi 400 négyzetméteres háznak, ahol Gyurcsánnyal együtt élnek, és közösen tulajdonolják a kötcsei, 267 négyzetméteres nyaralót. Egy autót is feltüntetett, eszerint egy hibrid Toyota RAV4-et lízingel.

A DK-s kormányfőjelöltnek 199 millió 882 ezer forintja van az értékpapírszámláján, ezzel a parlamenti képviselőknél is az élbolyban lenne, mivel csak öt honatyának nála több spórolt pénze. Egyikük pont a férje, Gyurcsány Ferenc, aki listavezetőként 1 milliárd 51 millió forinttal rendelkezik, rajta kívül Rogán Antal (822 milló forint) , a Miniszterelnöki Kabinetet vezető miniszter, Seszták Miklós volt gazdasági miniszter (514 millió forint), Tóth Csaba MSZP-s (239 millió forint) és Bajkai István fideszes képviselő (219 millió forint) tüntetett fel több megtakarítást Dobrevnél.

EP-képviselőként 8990 eurós fizetést és 4576 eurós költségtérítést kap, ami összesen közel 4,8 millió forintnak felel meg. Ebből nem okozhat gondot az 59 millió forintos jelzáloghitel törlesztése sem, amit a férjével közösen vettek fel a kötcsei házukra.

Bár az korábban már a cégadatokból kiderült, de a vagyonnyilatkozata megerősíti, hogy Dobrev az egyedüli tulajdonosa a családi cégnek, az Altus Zrt-nek. A cégnek nem ment jól az elmúlt években, tavaly 9,2 millió forintos, tavalyelőtt pedig 12,7 millió forintos veszteséget könyvelt el.

A riválisai hozzá képest szegények

Dobreven kívül eddig Jakab Péter, a Jobbik elnöke regisztrált az előválasztásra a miniszterelnök-jelöltek közül. Ő egy 106 négyzetméteres miskolci házról számolt be, 3 millió forintnyi megtakarításról és 8,7 millió forintos hiteltartozásról.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjének a vagyoni helyzetét egyelőre csak a januári polgármesteri bevallásaikból ismerjük. Karácsonynak eszerint van egy 115 négyzetméteres zuglói háza és egy 37 négyzetméteres siófoki nyaralója van, továbbá 1,8 milliós lakástakarék-pénztári megtakarítással és 33,7 milliós tartozással rendelkezik.

Márki-Zay egy 297 négyzetméteres hódmezővásárhelyi házat tulajdonol felesben a feleségével. Rendhagyó módon beleírta, hogy 35 millió forint az értéke, ilyet még egyetlen politikustól sem láttuk. Ezen felül 9 millió forintnyi megtakarítása van és 19 milliós adóssága.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató