2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon15°11°

Egész Szlovákia felháborodott az LMBTQ-aktivisták templomrongálásán

„Elítélem a templomok elleni vandál támadásokat Pozsony belvárosában!” – reagált elsőként a szlovák kormányból Facebook-oldalán Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes arra, hogy szerdára LMBTQ-jelszavakkal festettek le több keresztény épületet.

Bejegyzésében figyelmeztetett, hogy egy demokráciában teljesen elfogadhatatlan az effajta támadás. Ugyanakkor arról nem tett megjegyzést, hogy a feliratok LMBTQ-szlogenek voltak.

A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt ugyancsak elítélte a történteket. A párt egyik vezetője, Miroslav Žiak úgy vélte,

a vandáloknak az volt a céljuk, hogy az LMBTQ-közösséget rossz fényben tüntessék fel, és kétségét fejezte ki, hogy a rongálóknak bármiféle köze lenne a szivárványos közösséghez.

Lengyelországban az elmúlt hónapokban szervezetten támadták meg a templomokat és a szobrokat a feminista-, LMBTQ-aktivisták. Szóval nevetséges kijelentés ez az utóbbi... 

– Nagyon nehéz lesz helyrehozni a megrongálódott homlokzatokat – panaszolta a TASR szlovák hírügynökségnek Tibor Hajdu, a pozsonyi érsekség vezetője. Meglepő nyugodtságról tanúbizonyságot téve még annyit fűzött hozzá, reméli, hogy a tetteseket kézre kerítik, és többé nem fordul elő ilyen. A rendőrség közlése szerint egyébként vizsgálják a környék térfigyelő kameráinak felvételeit. A Ma7.sk tudósítása szerint a pozsonyi önkormányzati rendőrség, amely, bár az elkövetőkről és azok indítékáról még nem tudott információt szolgáltatni, annyit jelzett, hogy az állami rendőrséggel közösen próbálják felkutatni az elkövetőket.

De elítélően nyilatkoztak még a legnagyobb szlovák LMBTQ-szervezetek is.

Akik valamiért ilyen gaztettre vetemednek, nem járulnak hozzá, hogy a Szlovákiában élő különböző csoportok megértsék egymást, nem is beszélve az elfogadás és az LMBTQ-személyek egyenlőségének ügyének előremozdításáról

– fejezte ki felháborodását Facebookon az Iniciatíva Inakosť (Másság Kezdeményezés) és a Duhovy PRIDE Bratislava (Pozsonyi Szivárvány Pride).

Forrás: Magyar Nemzet

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató