2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Győzelemmel kezdett a Fradi, legyőzték a cseh bajnokot

A Ferencváros 2–0-ra legyőzte a Groupama Arénában a cseh Slavia Prahát a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében, több mint 17 ezer néző előtt. Visszavágó a jövő héten kedden, 19 órától.


 
Parádés hangulat a stadionban – a Groupama Arénában a kapu mögötti széksorokat megtöltő B-közép már fél órával a kezdés előtt rázendített a „Mindent bele!” rigmusra, a kezdő sípszó pillanatában pedig közel húszezer néző figyelte, amint a fekete pólóban feszítő drukkerek felemelt lapocskái egy futballcipőt és egy focilabdát rajzoltak ki. A tábor üzenete aztán egy molinón is megjelent: „Lőnötök kell egy gólt!”

Ilyen felvezetést kapott a Ferencváros Slavia Praha elleni BL-csatája, s bár a nyaralási szezon közepén ritka kincs a majd' telt házas meccs a magyar futballban, a cseh bajnokon a megilletődöttség legkisebb jele sem mutatkozott, még öt perc sem telt el a meccsből, amikor Alexander Bah az ötös jobb széléről a rövid felső sarok mellé lőtt. A Slavia olyan agresszivitással és felfogással futott ki a pályára, amellyel a Ferencváros egyetlen meccsen sem kerül szembe a magyar élvonalban.

Már a saját kapujánál letámadta a magyar bajnokot, és ez a harcmodor alaposan Peter Stöger játékosait: előbb Samy Mmaee majd Dibusz Dénes labdájába léptek bele az ötösön belül (!) szerencsére egyik szituációból sem lett helyzet. A zöld-fehér játékosok nem tudtak hátulról építkezni, a Slavia addig üldözte őket, amíg a labda egyre hátrébb került, végül a kényszerűségből felívelt labdát könnyedén begyűjtötte a cseh bajnok és már indult is a kapu felé. Az első fél óra végén Dibusz Dénes bravúrja kellett, hogy ne kerüljenek előnybe a vendégek, míg a másik kapunál Tokmac Nguen lőtt nagy helyzetben a jobb alsó sarok mellé. Bár a Slavia uralta a a meccset, az első játékrész végén Ondrej Kolár kapus egy pillanatra kihagyott, és a szilveszteri bakiparádéba kívánkozó hibája után a Ferencváros került előnybe. Nem csoda, hogy a cseh játékosok hitetlenkedve, fejüket csóválva vonultak az öltözőbe (1–0).


A meccs lélektana egy pillanat alatt megváltozott, a fordulás után sokkal magabiztosabbá vált a Ferencváros. Olyannyira, hogy egy kontratámadás végén Myrto Uzuni tizenegyest harcolt ki, s a mindig higgadt Ihor Haratin pedig hajszálpontos lövéssel küldte a labdát a jobb alsó sarokba (2–0).


Néhány pillanattal később az ellenféltől kapott labdával Tokmac Nguen már csak a kapussal állt szemben, de kihagyta az óriási ziccert, majd a büntetőt kiharcoló albán támadó lökete kerülte el a jobb felső sarkot. Az előzetesen esélyesebbnek tartott cseh csapat alól kicsúszott a talaj, Jindrich Tripsovsky vezetőedző az 53. percben már négy cserénél járt, ám ebben a periódusban inkább a magyar bajnok akarata érvényesült. A Ferencváros támadta le ellenfelét, hátul biztosan zárt, s ha még egy gólt szerez, alighanem végleg padlóra került volna az ellenfél. Ám nem szerzett, a vetélytárs pedig nem adta fel, egyre többet birtokolta a labdát, és Ivan Schranz közeli lövése után Dibusz Dénesnek kellett nagyot védenie. Az utolsó negyedórában a prágai együttes igyekezett kapuja elé szorítani az FTC-t, egyre nőtt a nyomás a védelmen, ám a kapufa a magyar bajnokkal volt.



A több remek egyéni teljesítménnyel kirukkoló és önkívületi állapotban romboló védelemmel felálló Ferencváros állta a sarat, a szerencsével sem állt hadilábon, és rendre jól jött ki a mérkőzés fordulópontjaiból, ez pedig kétgólos győzelmet ért a párharc első meccsén. Immár csak egy lépés a Bajnokok Ligája rájátszása – ám kedden 19 órától Prágában vért kell izzadni a továbbjutásért


BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FERENCVÁROS–SLAVIA PRAHA (cseh) 2–0 (1–0)
Budapest, Groupama Aréna, 17 127 néző. V: Gil Manzano (spanyol)
FTC: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic (Botka, 85.) – Laidouni, Haratin – Tokmac Nguen, Zachariassen (Zubkov, 86.), Uzuni – R. Mmaee (Loncar, 75.). Vezetőedző: Peter Stöger
SLAVIA: Kolár – Masopust (Schranz, 53.), Kacsaraba, Zima, Dorley – Bah, Sevcík (Ibrahim Traoré, 25.), Holes (Lingr, 72.), Stanciu, Plavsics (Olayinka, a szünetben) – Kuchta (P. Musa, 53.). Vezetőedző: Jindrich Trpisovsky
Gólszerző: Kacsaraba (44. – öngól), Haratin (50. – 11-esből)

Forrás: NSO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató