2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Történelmi magyar arany: a kajakos Tótka Sándor olimpiai bajnok 200 méteren

Történelmi érmet láttunk a tokiói olimpián csütörtök hajnalban: férfi kajaksprinter eddig nem állhatott dobogóra, most pedig rögtön a tetejére. Tótka Sándor tökéletes rajtot vett, és 45 ezreddel nyert.

A csütörtöki olimpiai kajakdöntők közül a férfi kétszáz méteren Csizmadia Kolos és Tótka Sándor volt érdekelt. Előbbi az első, utóbbi a második elődöntőt nyerte meg. Kétszázon ritka fontos a jó rajt, de mindketten remekül jöttek el, nagy tempóban eveztek, és magabiztosan mentek.

Csizmadia 35,099-et, az idén Európa-bajnoki aranyat már szerző Tótka 35,114-et ért el. A döntőben így a négyes és az ötös pályát kapták, a címvédő brit Liam Heath a hatosra került. A spanyol Craviotto volt már egyéniben ezüst- és bronzérmes is, éppen csak elcsípte a finálét, de rá azért kellett figyelni a legszélső pályán, a nyolcason.

Tótka Sándor arról beszélt az olimpia előtt: az a legfontosabb tényező a versenyen, hogy a sprint második felében, amikor már mindenki lassul, ki veszít a legkevesebbet a sebességéből, mert az lesz a győztes. Úgy jellemezték a társai az edzőtáborban, olyan erős, hogy pattintja a vizet.

 

Tótka Sándor a döntőben – fotó: Philip Fong / AFP

Keddhez képest most lényegesen kisebb volt a szél, enyhe oldalszélben álltak be a rajthoz a versenyzők. A 27 éves Tótka szenzációsan kapta el a rajtot, szinte kilőtt a rajtgépből, és a végén nagyon jöttek rá, de elsőre úgy tűnt a befutónál, mintha megtartott volna pár centit az előnyéből, jó ütemben rúgta be a hajóját.

Az olasz Rizza is nagyon jött, de Heath is, az olaszok is örültek, az angolok is. Nagyjából másfél perc kellett, amíg kielemezték a célfotót, ami azt mutatta, hogy Tótka 45 ezreddel nyert. A harmadik Liam Heath lett, Csizmadia Kolos a negyedik.

-Tótka Sándor – 35,035

-Manfredi Rizza – 35,080

-Liam Heath – 35,202

Ez a táv a párizsi olimpián már nem szerepel a programban, Tótka ezért is akarta ennyire ezt az aranyat. Milák Kristóf mellett ő a második olyan olimpiai bajnok, aki ifjúsági olimpiai bajnok is volt.

„Örömkönnyek voltak a célban. Pesszimista vagyok alapból, nem bíztam benne, hogy a célfotó engem hoz ki. Amikor láttam a HUN feliratot, akkor megnyugodtam. A feleségemmel beszéltem az eredményhirdetés után, ő tudja, mit tettem bele. Alig várom, hogy a kezébe vegye ezt az aranyat, hogy érezze, mekkora súlya van. Változtattunk az étrendemen, a mentálisan felkészítésen. Már sejtem, mi a recept a sikerhez. A sikernek nem titka van, hanem ára.

Ez egy jó pálya volt, mindenféle szélre felkészültem. Azt nekem találták ki, hogy rövid időn belül van az elődöntő és a döntő. Bírom a meleget, 36 fokban edzettünk otthon hőhullámban. Megköszöntem a harmadiknak, hogy inspirált engem, hogy a leggyorsabb legyek. A pimasz rajtomat nem mertem bevállalni, alig várom, hogy visszanézzem”

– mondta az újpesti versenyző.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató