2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek szerint Orbán Viktor fél

„Ez egy személyes sértés az összes magyar számára” – így reagált Orbán Viktor, Joe Biden amerikai elnök tavaly novemberi szavaira, amikor az amerikai elnök „totalitárius gengszter"-nek nevezte a magyar miniszterelnököt. Orbán az amerikai Fox News tévécsatornának nyilatkozva.



A kormányfő azzal kapcsolatban, hogy az amerikai demokraták az ellenzéki pártszövetséget támogatják a jövő évi választáson, azt mondta: „Egy »nem szeretett«, de stabil partner jobb, mint egy bizonytalan új. Remélem, hogy az amerikaiak megértik ezt”. Arról is beszélt: számít arra, hogy külföldről avatkoznak be a magyarországi választásba. Ezzel kapcsolatban azt mondta: „Ez meg fog történni. Nem tartunk tőle, fel vagyunk rá készülve”.

 Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek szerint Orbán Viktor fél. „Megijedt. Orbán, most először látja azt az erőt és kormányzóképességet az ellenzéki oldalon, ami kormányt fog tudni alakítani, és le fogja tudni bontani a NER rendszerét” – fogalmazott Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint az interjú segélykiáltás az amerikai szélsőjobbhoz, mert a miniszterelnök fél attól, hogy elveszítheti jövőre a választást.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy őt Joe Biden novemberben totalitárius gengszternek nevezte. A miniszterelnök azt mondta: az összes magyar számára sértés az amerikai elnök kijelentése.

Jakab Péter közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Nem, miniszterelnök úr, ez maximum önnek sértő. Nekünk csak ciki, hogy igaz." Arról beszélt, szerinte Orbán Viktor nagyon rossz következtetéseket von le a saját teljesítményét látva. „El ellene gondolkoznia azon, hogy miért akarnak most már nemet mondani rá a magyar emberek. Kutatások azt mutatják ugyanis, hogy többségében ez így van” – jelentette ki Jakab.

Fekete-Győr azt mondta, szerinte Orbán Viktor nem is gengszter, hanem annál sokkal rosszab. „Egy politikus bűnöző, akinek egy független igazságszolgáltatás korában, majd a felcsúti perben kell felelnie a politikai bűneiért” – jelentette ki.

Pálinkás József azt hangsúlyozta: Orbán Viktor nem jelent egyet Magyarországgal. „Az őt ért bírálat, az nem Magyarországot ért bírálat. (…) A történelemben volt már olyan, aki azt mondta, hogy az állam én vagyok. Ezt jó lenne, ha nem ismételgetné a miniszterelnök” – fogalmazott.

Márki-Zay Péter szerint megalapozottak az Orbán Viktort ért kritikák. „Amikor nyugati politikusok kritizálják, vagy akár mi magunk itt kritizáljuk Orbán Viktort, ez nem azért van, mert ő illiberális, hanem mert a magyar ezer éves történelem legkorruptabb államfője, kormányfője” – mondta.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „Nem az sérti a magyarokat, ha az USA elnöke totalitárius gengszternek nevezi Orbánt. Az sérti a magyarokat, hogy Orbán totalitárius gengszter.” Az Orbán-kormány se nem konzervatív, se nem nemzeti, se nem hatékony, és a megfogalmazott kritikák teljesen jogosak, függetlenül attól, hogy belföldről vagy külföldről érkeznek – vélekedett. Hozzátette: a nyugati nagyhatalmak beavatkozásánál nagyobb problémát jelent az, hogy kínai és orosz fél kezd beleszólni a választásokba.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató