2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az áldozatok családtagjai nem akarják, hogy Biden jelen legyen szeptember 11-én a megemlékezésen

A 2001. szeptember 11-i, Egyesült Államok elleni terrortámadások áldozatainak családtagjai és túlélői és a mentési munkálatok résztvevői felhívást intéztek levélben Joe Biden elnökhöz, azt kérve tőle, hogy ne vegyen részt az évfordulós ünnepségeken – hacsak nem hozza nyilvánosságra a tragédiával kapcsolatos, régóta kért titkos dokumentumokat. Biden még az elnökjelölti kampányában ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén átláthatóbbá teszi a 9/11-es támadások dokumentációját.

A pénteken kelt felhívást mintegy 1800-an írtak alá. A dokumentumok szerintük olyan információkat tartalmazhatnak, amelyek megerősítik Szaúd-Arábia részvételét a 20 évvel ezelőtti terrortámadásokban.

A felhívás aláírói hangsúlyozták: ha a nyilvánosságra hozatal nem történik meg, akkor az elnöknek tartózkodnia kell a megemlékezésén való részvételtől. A levélről elsőként az NBC számolt be, amely kommentárt is kért az ügyben a Fehér Háztól – azonban egyelőre nem kapott.

 Az elesettek, a betegek és a sérültek emléke iránti tiszteletből nem tudjuk (…) jó szívvel fogadni az elnököt, amíg nem teljesíti kötelességét

– áll a levélben.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban, amelyeket eltérített utasszállító repülőgépekkel hajtottak végre más helyszínek mellett a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen, összesen mintegy 3000 ember vesztette életét. A New York-i mentőakciókban résztvevő tűzoltók, rendőrök és más segítők között is kiugróan magas volt a halálozások és a súlyos megbetegedések előfordulási aránya.

A hivatalos álláspont az, hogy a támadásokat az Al-Kaida terrorszervezet tagjai hajtották végre – azonban a 19 támadó közül 15-ről úgy tudni, hogy szaúdiak voltak. Az áldozatok családjai egy ideje hangoztatják, hogy a szaúd-arábiai kormány előzetes figyelmeztetést kapott a támadásokról, mégsem tett semmit, hogy megakadályozza azokat. A szaúdiak tagadják, hogy közük lenne a támadásokhoz. Az elmúlt hónapban több egykori szaúdi tisztviselőt eskü alatt hallgattak ki, de vallomásaik tartalmát nem hozták nyilvánosságra – ez tovább dühítette az áldozatok családjait. Biden hivatali elődei is következetesen elutasították a támadásokkal kapcsolatos valamennyi dokumentum kiadását, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató