2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Greta Thunberg három éve nem vásárolt új ruhadarabot

Greta Thunberg a Vogue Scandinavia magazinnak adott interjújában elítélte a divatipart, mert szerinte az hatalmas mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A 18 éves svéd klímaaktivista szerint a divatmárkáknak felelősséget kellene vállalniuk a termékeik környezeti hatásáért.

Thunberg bírálta a fast fashion termékek gyártóit, akik olcsó ruhákkal szolgálják ki a szezonális trendek iránti keresletet. Szerinte rendszerváltásra van szükség ezen a téren, és úgy gondolja, hogy a divatot nem lehet tömegesen gyártani és fogyasztani, ez ugyanis a jövőben nem lesz fenntartható.

Az ENSZ jelentése szerint a divatipar összességében a második legszennyezőbb iparág a világon. A szegmens évente mintegy 93 milliárd köbméter vizet használ fel, ami nagyjából ötmillió ember éves vízszükségletének felel meg. Ami a szén-dioxid-kibocsátást illeti, az iparág az összes kibocsátás mintegy 8 százalékáért felelős.

Erre válaszként a divatmárkák elkezdtek lépéseket tenni a karbonlábnyomuk csökkentése érdekében, de Thunberg és más aktivisták szerint ezek csak látszatintézkedések, egyfajta marketingfogások. Thunberg az interjúban elmondta, hogy legutóbb három évvel ezelőtt vásárolt új ruhadarabot, és „az is használt volt”. Mint mondta, leggyakrabban az ismerőseitől kölcsönkapott darabokat hordja.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató