2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

BLM-képzés indul a Princetoni Egyetemen

Az elmúlt években egyre gyakoribbá vált az Egyesült Államokban az úgynevezett kritikus fajelmélet iskolákban való terjesztése. Ennek a „progresszív” oktatási rendszernek a keretében többek között a társadalmi igazságosság dogmáit tanítják a diákoknak, illetve egyre gyakoribbá válik a fordított diszkrimináció is. A legújabb fejlemény, hogy a Princetoni Egyetem Black Lives Matter-képzést indít,

amelyet a kritikus fajelmélet egy szószólója fog oktatni a diákoknak.

Mit takar az, hogy „kritikus fajelmélet”?

A kritikus fajelmélet (CRT) egy tudományosan megalapozott elméletnek álcázott neomarxista ideológia. Bár papíron antirasszista ideológia, valójában egy fehérgyűlölő, a legapróbb részletekbe menően is rasszista ideológiáról beszélünk. Az elmélet alapja, hogy az egész társadalmat a faji hovatartozás lencséjén keresztül szemlélik.

Az ideológia, mely elméletileg a rasszizmus leküzdése érdekében született, valójában bőrszín és faji hovatartozás alapján osztályozza és ítéli meg az embereket.


Nemcsak az egyetemeken, de már az általános iskolákban is egyre gyakrabban kerül szóba a kritikus fajelmélet, melynek keretében többek között azt tanítják a diákoknak, hogy a fehér emberek eredendően rasszisták és elnyomók. Szintén részét képzi az az elgondolás, mely szerint minden fehér embernek eredendően vezekelnie kell az ősei által elkövetett bűnökért, mint például a feketék rabszolgasorba taszítása. Arról természetesen már nem szól a fáma, hogy a fekete rabszolgákat más fekete törzsek tagjai adták el a fehéreknek, ahogy arról is megfeledkeznek a neomarxista professzorok, hogy régen sok fehér embert is rabszolgasorba taszítottak. Közeli példának itt van a Török Birodalom, amely a Magyar Királyság megszállásakor számos fehér, magyar fiatalt hurcolt el rabszolgának.

A jobboldal nem hagyja magát

Szerencsére a republikánus vezetésű államok felveszik a harcot a neomarxista terjeszkedéssel szemben, nemrég például Oklahomában tiltották be az elmélet terjesztését. Az államban július 1-től kezdve lépett életbe egy törvény, amely kimondja, hogy nem lehet senkit diszkriminálni nemi és faji hovatartozása alapján, ezzel védve a fehéreket, hogy ne áldozzák fel őket a „pozitív diszkrimináció” oltárán. Az amerikai mainstream média és a baloldali szószólók ugyanakkor azzal vádolják a konzervatívokat, hogy démonizálják a kritikus fajelméletet, és egy (valójában elég kérdésesen) „tudományos” elméletet a jobboldal mumusává változtattak.

Ugyanakkor rengeteg példa van arra, hogy az elmélet felbukkan az iskolákban Egyesült Államok-szerte, ezek közül az egyik a Princetoni Egyetem hamarosan induló BLM-kurzusa.


Nyílt neomarxista narratíva az egyetem falai között

A neves egyetem idén ősszel induló kurzusán a hallgatók a „társadalmi mozgalom” „történelmi gyökereiről” és növekedéséről tanulhatnak, egy, a kritikai fajelmélet iránt elkötelezett professzortól.

Az órán, amelyről először a The College Fix számolt be, a hallgatók megismerkedhetnek többek között Angela Davis munkásságával, aki a Fekete Párducok egykori tagja és a Kommunista Párt kétszeres alelnökjelöltje volt, illetve egykor az FBI körözési listáján is szerepelt. Természetesen Davis pozitív példaként fog a diákok elé kerülni.

A kurzus leírása szerint az óra a fekete amerikaiakat sújtó jogfosztottság formáinak dokumentálására törekszik, és kritikusan vizsgálja a „rendőri brutalitást”, a városi szegénységet és a fehér felsőbbrendűséget az Egyesült Államokban. Természetesen a feketéket a fehér emberek által elnyomott közösségként értelmezve.

A kurzust Hanna Garth professzor vezeti majd, aki úgy jellemezte magát, mint aki „széles körben érdeklődik az iránt, hogy az emberek hogyan küzdenek a strukturális erőszak leküzdéséért”. Személyes honlapján azt írta magáról, hogy „minden kutatásom, tanításom és mentorálásom a feminista módszertan és a kritikai fajelmélet iránti elkötelezettségem köré épül”.



Korábban a görög és a latin nyelvek bizonyultak rasszistának a Princetoni Egyetemen

Nem ez az első eset, hogy neomarxista túlkapásokról ad tanúbizonyságot a New Jersey államban található felsőoktatási intézmény. Júniusban a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva a Magyar Nemzet írta meg, hogy a Howard és a Princeton egyetem eltávolítja a kötelező tantárgyak közül a latin és a görög nyelvet. Indokuk erre, hogy szerintük a klasszikus nyelvek az autokrácia melegágyai, és elválaszthatatlanul kötődnek a fehér felsőbbrendűség elméletéhez.

Az Egyesült Államokban a politikai korrektség jegyében az egyetemek a „rasszizmus csíráit” keresik a tananyagon belül. Ennek keretében egyre több, korábban a hagyományos tananyag részét képző tudományág és tantárgy esik áldozatul a politikai korrektségnek nevezett politikai gőzhengernek.


Forrás: Nationalreview.com nyomán Vasarnap.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató