2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Salviniék kilépnek a kormányból, ha a hónap végéig nem változik a migrációs politika

Miközben Olaszország a koronavírus negyedik hullámával küzd, addig a kormány koalíciós partnerei a bevándorlásról vitáznak. Hiszen a migránsok vírushordozók. Továbbra sincs egyetértés az olasz kormánytöbbség tagjai között. Matteo Salvini, a jobboldali Liga főtitkára nem tűri azt, hogy Luciana Lamorgese belügyminiszter képtelen megoldani a déli partokra érkező bevándorlók tömegeinek feltartóztatását.


 
Salvini gyakran hangoztatja, hogy pártja többek között azért lépett a Mario Draghi vezette kormányba, hogy hatással lehessen a határvédelemre, törekvései azonban eddig nem hozták meg a várt eredményt. A hónap elején ultimátumot adott:
 
Amennyiben augusztus végéig nem lesznek változások az ország bevándorlási politikájában, kilépünk a kormányból – üzente koalíciós partnereinek. A Luciana Lamorgese belügyminiszter és Matteo Salvini közötti kapcsolat azonban továbbra is feszült és a sajtóban üzennek egymásnak. Az illegális bevándorlás összetett és igen kényes kérdését azonban még nem sikerült a tárgyalóasztalnál megvitatniuk a feleknek.
 
Közben naponta több százan érkeznek Lampedusa és Szicília szigetére, a helyi vezetés jajkiáltása nem jut el a római palotákig. Nello Musumeci szicíliai kormányzó kettős vészhelyzet kihirdetését kérte a napokban Mario Draghi kormányfőtől.
 
Nemcsak a migrációs hullám intenzitása kétségbeejtő, hanem a hajókon érkező, koronavírussal fertőzött személyek elhelyezése is. Az ország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a járvány megfékezésére, nem engedheti meg, hogy az Afrikából érkezők újabb veszélyforrást jelenthessenek a lakosságra – véli a kormányzó.
 
Mindeközben Luciana Lamorgese belügyminiszter a külföldiek állampolgársághoz juttatásának lehetőségeit fontolgatja.
 
Matteo Salvini nehezményezte a belügyminiszter kijelentését és azzal vádolta, hogy a migránsokat taxiztató emberkereskedők érdekeit képviseli.
 
Forrás: ma7.sk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató