2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Újabb vádat emeltek Navalnij ellen

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) most az állampolgárok személyiségét és jogait sértő szervezet létrehozásával vádolta meg a bebörtönzött Alekszej Navalnijt. A nyomozók szerint az ellenzéki politikus által vezetett korrupcióellenes szervezet „törvényszegésre buzdított”: az SZK közleménye szerint Navalnij Leonyid Volkovval, Ivan Zsdanovval és másokkal „annak tudatában szólított fel a tervezett tüntetésekre az interneten, hogy tisztában volt azok jogsértő mivoltával”, mert a járványügyi korlátozások idején, a hatóságokkal való egyeztetés nélkül szervezték őket.

Elítéltetése esetén Navalnijra 200 ezer rubelig (jelenlegi árfolyamon mintegy 816 ezer forintig) terjedő bírságot vagy három évig terjedő szabadságkorlátozást, szabadságvesztést, illetve kényszermunkát szabhatnak ki.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.

Az SZK kedden büntetőeljárást indított a Litvániába menekült Volkov és Zsdanov ellen azon a címen, hogy anyagi támogatást gyűjtenek a szélsőségesnek és idegen ügynöknek minősített FBK és a Navalnij Törzsei elnevezésű mozgalom számára.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató