2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

IDEA: egy százalékkal vezet a moslék a Fidesz előtt

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében, immár második egymást követő felvétel során vezet a Fidesz–KDNP – áll a kutatásban.

A hat együttműködő ellenzéki párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP és Párbeszéd) közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt 2021. július végén, augusztus elején –számol be a kutatásról a 24.hu. Az ellenzék 38, a kormánypárt pedig 37 százalékon áll.

Mint írják, a két tömb támogatottsága azért nőhetett, mert két százalékponttal csökkent az ismeretlen preferenciájúak, azaz a pártpreferenciájukban bizonytalanok, vagy azt titkolók aránya (19-ről 17 százalékra).

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében, immár második egymást követő felvétel során vezet a Fidesz–KDNP. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, miközben az ellenzéki listára 1 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban.

Jobbik: Növekedés, megtorpanás, visszafordulás

Az egyes pártok támogatottságában szinte csak egy figyelemre méltó változást érzékelt a nyári kutatás. A tavaszi hónapokban azt tapasztalták, hogy a Jobbik választottsága a teljes, választókorú népességben, hónapról hónapra, igaz 1–1 százalékponttal – de folyamatosan növekszik. Az IDEA Intézet mérései szerint a Jobbik 2021. május folyamán állt a támogatottsági maximumán (12%). Egy hónappal később megállt a növekedés, majd 2021. júliusára visszafordulás regisztrálható.

A Jobbik 2021. július végén ugyanis – önállóan – 9 százalékot kapna a teljes népességen belül, ami az előző hónaphoz képest kettő, a csúcstámogatottsághoz képest 3 százalékpontos apadás. Ezzel a Jobbik a 2021. elején mért támogatottságára csúszott vissza.

A változás következtében a nyár derekán a Demokratikus Koalíció a legtámogatottabb ellenzéki párt (11%), amit a Jobbik, majd a Momentum Mozgalom követ. A DK és a Momentum 1–1 százalékponttal növelni tudta támogatottságát. Éppúgy, mint az MSZP, amely önállóan, a teljes népességet tekintve nem, de a biztos szavazó pártot választóknál újra elérte a parlamenti bejutás küszöbértékét. A teljes népességen belül a Párbeszéd, valamint az LMP támogatottsága nem változott (2% illetve 1%). Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 33 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis teljesen megegyezik a Fidesz−KDNP-jével.

Átvette a DK a vezetést

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 28 százalék, ami két százalékpontos csökkenést jelent.

A biztos szavazó pártot választók esetében szintén a DK vezet a Jobbik előtt, úgy, hogy az előbbi támogatottsága 1 százalékponttal növekedett, a Jobbiké pedig – hasonlóan a teljes népességhez – két százalékponttal csökkent. Így a két párt támogatottsága közötti különbség 3 százalékpont a Demokratikus Koalíció „javára”, úgy, hogy az előző hónapban még döntetlenre állt az ellenzéki táboron belüli küzdelem.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató