2021. szeptember 28. - Vencel
EUR : 356.68
USD : 303.92
Időjárás ikon21°16°

Másodfokú hőségriasztást rendeltek el az egész országban szombattól hétfő éjfélig

Az országos tiszti főorvos azt kérte, hogy 11.00 és 15.00 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére augusztus 14-én (szombat) 0.00 órától augusztus 16-án (hétfő) 24:00 óráig.

Másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot. Az idei évben már hatodik alakommal rendel el az országos tiszti főorvos hőségriasztást – írták a közleményben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot.


11.00 és 15.00 óra között pedig semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.


A hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók. Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját itt találja, azokat nyitvatartásuk függvényében bárki igénybe veheti. A nagy melegben javasolják a lakások árnyékolását, a rolók leeresztését. Szellőztetést éjszakánként végezzünk – írták.

Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket.

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A hőséget követően jellemzően viharral érkezik az enyhébb időjárás. Érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai szolgálat és a nagyobb tavainknál működő viharjelzőrendszer riasztásait.

Ha a tavi viharjelzőlámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól ötszáz méterig szabad vízbe menni, ha 90-szer, akkor ki kell jönni a vízből. Ha a meteorológiai szolgálat vihar miatt riasztást ad ki, érdemes a kisebb cserepes növényeket, kerti bútorokat és szerszámokat fedett helyre vinni. Villámlás esetén a fákat, vizet és vízpartot, magas tereptárgyakat kerülni kell, otthon pedig érdemes kihúzni az elektromos eszközök csatlakozóját a konnektorból. Felhőszakadás esetén kerüljük el a hömpölygő vízfolyásokat, felgyülemlett állóvizeket.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tiszti főorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató