2021. szeptember 22. - Móric
EUR : 352.89
USD : 300.74
Időjárás ikon14°10°

Kötelező lesz feltüntetni, ha rosszabb minőségű terméket adnak el egyazon márkanév alatt

Rosszabb minőségű termék érkezik az unió keleti országaiba. 2018-ban indult egy európai finanszírozású projekt melynek eredményeképpen a 117 vizsgált tétel egynegyedénél találtak különbséget a különböző piacokon lévő azonos termékek között.

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal három éves, európai uniós forrásból finanszírozott kutatásban vizsgálta, hogy igaz-e a megállapítás, miszerint bizonyos termékek – noha azonos márkanéven kerülnek a boltokba – eltérő minőségűek az unió keleti, illetve nyugati országaiban – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.
 
Nagy Attila, a hatóság élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriumának igazgatója elmondta: 2018-ban indult egy európai finanszírozású projekt melynek eredményeképpen a 117 vizsgált tétel egynegyedénél találtak különbséget a különböző piacokon lévő azonos termékek között.
 
A projekt célja volt, hogy a felmérés után egyeztessenek a gyártókkal, melyek többféle okot említettek. Kiemelték a fogyasztói preferenciák eltéréseit a különböző országokban és ennek megfelelően alakították a kínálatukat. Több termék esetén a hazai jogszabályok arra presszionálták a gyártókat, hogy egészségesebb termékeket forgalmazzanak.
 
Ugyanilyen kutatás Csehországban folyt, illetve egy olyan konzorciumban, amely cseh, osztrák, szlovén, horvát és szlovák kollégák bevonásával készült – fejtette ki az igazgató.
 
2014 óta folynak ehhez hasonló vizsgálatok, és az Európai Unió már jövőre életbe lépteti a kettős minőséggel kapcsolatos jogszabályokat.
A fogyasztók megfelelő tájékoztatása esetén és a jogszabályokban lefektetett elvek alapján megmaradhat a kettős minőség, de más keretek között, mint eddig.
 
A projekt egyik eredménye az is volt, hogy a gyártókkal egyeztetik az elfogadható kommunikáció kereteit, lehetséges, hogy a csomagolás, vagy épp a márkanév fog eltérni, bár utóbbi kevésbé valószínű.
 
A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!
 
Forrás: hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató