2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Már Afganisztán területének kétharmadát foglalták el a tálibok

Az afganisztáni tálib lázadók szombatra elfoglalták a fővárostól közvetlenül délre fekvő Logar tartományt, és több irányból támadást indítottak az ország északi részén található jelentősebb város, Mazari-Saríf ellen, amelyet hadurak tartanak az ellenőrzésük alatt – közölték tisztségviselők.

A lázadók immár az ország északi, nyugati és déli részének nagy területeit, összességében az ország területének kétharmadát elfoglalták rohamtempójú offenzívájukban, amely májusban, az amerikai erők kivonásával párhuzamosan kezdődött el. Az amerikai erők teljes kivonásáig kevesebb mint három hét van hátra. Már egy ideje fennáll a veszélye annak, hogy a radikális tálibok az egész országban átveszik a hatalmat vagy polgárháború tör ki – hívta fel a figyelmet az AP hírügynökség.

Péntekre a tálibok elfoglalták az ország második legnépesebb városát, Kandahárt, Hilmend tartomány székhelyét, Laskargáht és Logar tartomány központját, Puli-Alámot, valamint Uruzgán, Zábul és Gor tartomány székhelyét is.

Puli-Alám csak 70 kilométerre van Kabultól. Biztonsági források már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a főváros bevételére készülő tálibok Logar tartományban fognak gyülekezni. Szombatra Kabul tartomány egyik körzetét is elfoglalták, így már csak 80 kilométerre vannak a fővárostól – közölte Hoda Ahmadi, logari törvényhozási képviselő.

A hadurak kezén lévő Mazari-Sarifot is támadták már szombaton, ennek peremén heves harcok folynak – közölte Munir Ahmad Farhád, a tartományi kormányzó szóvivője. Asraf Gáni afgán elnök szerdán járt a városban, és megbeszélést tartott két szövetséges hadúrral, Abdul Rasid Dosztummal és Ata Mohammad Núrral, akiknek több ezer harcosa van.

Az AP felhívta a figyelmet arra, hogy a hadurak többször voltak szövetségesei a kormánynak, de volt, amikor saját túlélésük érdekében átálltak a tálibokhoz. A nagyvárosok közül már csak Kabul és Dzsalalábád van a kormányerők kezén. A tálibok a Reuters hírügynökség által idézett amerikai hírszerzési értékelések szerint harminc napon belül körülzárhatják, három hónapon belül pedig el is foglalhatják Kabult.

A helyzet alakulása miatt Washington péntekre virradóra bejelentette: háromezer katonát küld a kabuli nemzetközi repülőtérre, hogy segítsék a diplomaták és az amerikai állampolgárok evakuálását. Ennek a kontingensnek az előőrse már meg is érkezett Kabulba, a többiek vasárnap érkeznek. London hatszáz katonát telepít az afgán főváros repülőterére hasonló céllal.

A tálibok szombaton nyilvánosságra hoztak egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint elfoglalták a fő kandahári rádióállomást, és átnevezték azt a Saría Hangjára (a saría az iszlám törvények összessége). A felvételen egy meg nem nevezett tálib elmondja, hogy a rádió minden alkalmazottja jelen van, és ezentúl híreket, politikai elemzéseket és Korán-felolvasásokat fognak közvetíteni. Az AP szerint ebből arra is lehet következtetni, hogy zenét nem, valamint nem vehető biztosra, hogy a tálibok megtartják az alkalmazottakat.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató