2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Utcai harcok Kijevben: tüntetők akarták elfoglalni az elnöki irodát - Videó

Szombat délután Kijevben a szélsőjobboldali nacionalista párt támogatói tüntetést tartottak az elnöki iroda közelében, ahol megpróbálták áttörni a rendőri kordont. A Reuters információi szerint az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a rendőrség megpróbálta megmotozni az elnöki iroda irányába tartó tüntetők egy részét.

A radikális ukrán szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Dandár (Національний корпус) szombat délutánra szervezett tüntetést az úgynevezett Steinmeier-formula ellen, amely speciális státuszt biztosítana az oroszpárti szeparatisták áltál elfoglalt Donbassz régiónak. A tüntetők az elnöki iroda felé vonultak, ahol a rendőrség kordonokkal várta őket.

Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a rendőrség elkezdte megmotozni a tüntetőket, akik ezt követően megpróbálták áttörni a kordont, kövekkel és botokkal támadtak a rendőrökre, akik könnygázzal és paprika spray-jel válaszoltak.

Az összecsapásokba legalább nyolc rendőr sérült meg, míg a tüntetők szerint éppen a hatóságok provokálták ki az erőszakot. Andriy Biletsky, a párt vezetője szerint a jelenlegi kormány Ukrajna-ellenes politikát folytat, ez ellen akartak felszólalni.

Az elnöki iroda nem sokkal később közleményt adott ki, amelyben kifejtették, hogy mindenki számára engedélyezett a békés tüntetés, a motozást követően pedig mindenkit tovább engedtek volna.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató