2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Csekk Katalin: Brüsszelben meg fogjuk tárgyalni az afgánok helyzetét

Elkezdett aggódni a tálib uralom miatt a momentumos hazaáruló.

Ezt írja a közösségi oldalon.

Az amerikai csapatok kivonulása után az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv valósult meg Afganisztánban. A tálibok előretörésétől joggal tartottak sokan, ám ilyen gyors és radikális fordulatra aligha lehetett számítani.

Prioritásként kell a szemünk előtt lebegnie annak, hogy mindenki, aki el kívánja hagyni Afganisztánt, ezt biztonságban meg is tehesse. A nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy a repülőterek, a légtér és a szárazföldi határátkelőhelyek nyitva maradjanak.

Ne feledjük, Afganisztán tragédiájának a legnagyobb vesztesei maguk az afgán állampolgárok, különösképpen az afgán nők. Jogaik tiszteletben tartásáért a mindenkori hatalomgyakorlók felelnek – minden jogsérelemért tehát kizárólag a tálibokat terheli a felelősség. Belegondolni is borzalmas, hogy a saría bevezetésére készülő tálibok uralma alatt az eddig is szörnyen nehéz körülmények között élő afgán nőknek nem marad esélyük teljes jogú állampolgárként élni a saját hazájukban.

Afganisztán helyzetét a hamarosan újra ülésező Európai Parlamentben is tárgyalni fogjuk. A külügyi bizottság tagjaként nem fogom hagyni, hogy az emberi jogi atrocitások elkövetői elkerüljék a felelősségre vonást. Pontosan az ilyen helyzetek miatt dolgoztuk ki korábban azt az uniós szankciós mechanizmust, amit ez emberi jogokat semmibe vevő erők ellen tudunk nemzetközileg alkalmazni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató