2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

"Határozottan kitartok a döntésem mellett" - Joe Biden is megszólalt a tálib hatalomátvételt követően Afganisztánról

Káosz és menekülő emberek ezrei Afganisztánban: több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, a Reuters szerint az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására. Az amerikai csapatok kivonulását követő káoszról és tálib hatalomvételről Biden is megszólalt, kijelentve, hogy kitart az amerikai csapatok kivonása mellett.



Joe Biden elismerte , hogy "gyors összeomlás” következett be Afganisztánban, miután a tálibok elfoglalták Kabult.

Az elnök elmondta, hogy ő és nemzetbiztonsági csapata „szoros figyelemmel kíséri” az eseményeket, annak ellenére, hogy Biden néhány napig nem nyilatkozott a témában.

Biden szerint a világ most az afgán kormány „gyors összeomlását” látja, de hangsúlyozta, hogy az amerikai afganisztáni misszió „soha sem nemzetépítésről" szólt, hanem Amerika ellenségeinek megállításáról.

Joe Biden továbbra kiáll azon döntése mellett, hogy kivonják az összes amerikai csapatot Afganisztánból, még azután is, hogy a tálib erők elfoglalták Kabult.

„Határozottan kitartok a döntésem mellett” - szögezte le Biden. "20 év után, fájdalmas módon megtanultam, hogy sosincs jó időpont az amerikai erők visszavonására."

Biden elmondta, hogy ő és nemzetbiztonsági csapata „tisztán látta az Afganisztánból való kivonulás kockázatait”, és azzal érvelt, hogy az elmúlt hét eseményei azt bizonyítják, hogy Amerika folyamatos katonai szerepvállalása végül nem segítette az afgán kormányt.

Az amerikai elnök bírálta az afgán kormány vezetőit, amiért elmenekültek az országból, és az afgán csapatokat, mert nem voltak hajlandók megfelelően megvédeni országukat.

„Az igazság az, hogy ez gyorsabban alakult, mint amire számítottunk” - mondta Biden.



„Helytelen arra utasítani az amerikai csapatokat, hogy lépjenek fel, amikor Afganisztán saját fegyveres erői nem teszik meg” - mondta Biden.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató