2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Nógrádi: Európának számítani kell egy újabb súlyos migrációs hullámra

Újabb komoly migrációs válság fenyegeti Európát az Afganisztánban kialakult helyzet miatt. Jelenleg is teljes a káosz az országban, a tálibok elfoglalták az elnöki palotát Kabulban, az elnök pedig elmenekült. Emellett a tálibok azt is bejelentették, hogy az elnöki palotából kikiáltják az Afganisztáni Iszlám Emirátust, a jelenlegi köztársasági államforma helyett – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Gyakorlatilag a felkelők elfoglalták az országot, és azt csinálnak amit akarnak

– mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Föl kellene tenni a kérdést, hogy ki a felelős Afganisztánért? Célszerű volt-e 9/11 után kimenni? – mondta, majd kiegészítette: És célszerű volt-e azt mondani, hogy megteremtjük ott a nyugati demokráciát, amiből semmi nem valósult meg.

A szakértő szerint a tálibok hihetetlen ügyes diplomáciát kezdtek el játszani: leültek megbeszélni mindent a kínaiakkal, az alku pedig az volt, hogy a tálibok nem támogatják a Kínában élő muzulmánokat, cserébe a kínaiak elfogadják azt, hogy a tálibok átvették a hatalmat. Az oroszok elhagyták a nagykövetségüket, cserébe pedig a tálibok garantálták a személyzet biztonságát. Az amerikaiaknak pedig ez óriási külpolitikai kudarc. A pakisztáni határon már most óriási tömeg torlódott fel, ezért Európának számítani kell egy újabb súlyos migrációs hullámra, melyben szélsőséges iszlamisták is beszivároghatnak. A szakértő szerint meg fog indulni a menekültáradat, a menekültek közt pedig lesznek terroristák, és fogalmunk sincs, hogy a menekültek közt ki a terrorista.

Európának meg kell védenie a saját határait a Földközi-tengeren, a Balkánon és Spanyolországban egyaránt, ha erre nem vagyunk képesek, akkor hurokba dugjuk a fejünket

– fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató